Chutné domácí buchty. Upečte si doma ty nejlepší

Naše babičky dělávaly nejčastěji buchty. Jsou totiž z velmi levných ingrediencí, zasytí ke snídani nebo svačině, a dokonce mají i výbornou náplň. Nemusíte se jejich přípravy obávat, protože je velmi jednoduchá a se správným receptem ji zvládne úplně každý. Pusťte se do pečení třeba hned teď.

Máte chuť na něco dobrého?

Buchty si můžete dát s mlékem, kakaem, ale výborně se hodí také k čaji. Budete potřebovat jen několik málo ingrediencí, které najdete v seznamu níže:

  • Mléko – 160 ml
  • Droždí – 4 g sušeného nebo 12 g čerstvého
  • Vejce – 1 ks
  • Máslo – 60 g
  • Sůl – 0,5 lžičky
  • Mouka – 420 g

Na náplň si připravte:

  • Jablko – 5 kusů
  • Cukr – 2 lžíce
  • Skořice
  • Citronová šťáva

Jak na pečení

Zřeďte trochu droždí a cukru v teplém mléce a dobře promíchejte. Nechte působit 10 minut, dokud se neobjeví pěna. Přidejte sůl, vanilku podle chuti, vejce a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte.

Mouku prosejte a po částech přidávejte do směsi, nakonec vypracujte těsto.

Myslete na to, že každá mouka je jiná, takže možná budete potřebovat více mouky, než je psáno v receptu. Nepřidávejte moc mouky, jinak koláče nebudou nadýchané a zcela ztratí chuť.

Těsto a nádobu namažte olejem, přikryjte hadrem a nechte 1 – 1,5 hodiny na teplém místě.

Tvorba náplně

Oloupejte jablka a nakrájejte na malé kostky.

Nalijte do pánve podle chuti cukr, trochu citronové šťávy nebo špetku kyseliny citronové a skořice. Jablka přikryjte a několik minut duste do měkka.

Nakynuté těsto rozdělte na 12 kusů, vyválejte kuličky.  Nakonec je rozplácněte a vložte na ně jablečnou náplň. Těsto zabalte, aby vznikla opět kulička a pokládejte na pečící papír.

Pečte na 180 stupňů po dobu patnácti minut a máte hotovo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]