Jednoduchý recept: Chutný a nadýchaný koláč s tvarohem

Správně připravený tvarohový koláč dokáže každému milovníkovi dezertů vykouzlit úsměv na tváři. Příprava je přitom tak jednoduchá.

Pokud jste někdy ochutnali tvarohový koláč, jistě víte, jak skvělou chuť může tento oblíbený dezert nabídnout. Přestože si však mnoho lidí myslí, že připravit takovou pochoutku vyžaduje specifické kuchyňské znalosti, ve skutečnosti to není opravdu žádná věda, ba naopak. Pokud si tedy také již delší dobu říkáte, že si nějaký nadýchaný koláč s tvarohem připravíte, tento recept pro vás bude díky své jednoduchosti tou nejlepší volbou.

Nedostatek vitamínu B12 může mít závažné důsledky

Tvarohové dezerty jsou vždy skvělou volbou, která se hodí k jakékoliv příležitosti. Můžete je nabídnout vašemu milovanému ke snídani, dětem na svačinu, nebo si je vychutnat po obědě s návštěvou z druhého města. Ačkoliv se může zdát příprava této dobroty složitá, nepotřebujete k ní žádné speciální znalosti – zvládne to každý začínající kuchař či kuchařka. Nyní již na nic nečekejte a připravte si následující ingredience:

  • 300 gramů plnotučného tvarohu
  • 300 gramů mouky
  • 200 mililitrů kefíru
  • 200 gramů cukru
  • 100 mililitrů rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 ks vejce

  • 1 lžička prášku to pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka vanilinu
Fotografie: Pixabay

Postup pro přípravu:

  • Nejprve ze všeho smíchejte v misce tvaroh, jedno rozšlehané vejce, cukr a citronovou kůru, abyste vytvořili hladkou tvarohovou náplň – dejte si pozor, aby vám nezůstaly žádné hrudky.
  • Následně si připravte kefír (o pokojové teplotě), nasypte do něj jedlou sodu, ingredience zamíchejte a poté vyčkejte, až se vám vytvoří pěna.
  • Rozšlehejte dvě zbylá vajíčka, přidejte cukr, vanilku, olej na vaření a důkladně ingredience promíchejte metličkou. Výslednou směs smíchejte s kefírovou směsí.
Fotografie: Pexels
  • Nyní prosejte do kefírové směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva, a poté ingredience opět míchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Její konzistence by se měla podobat palačinkovému těstu, jen je máslovitější a lesklejší.
  • Z tvarohové hmoty nyní vytvarujte pět větších kuliček.
  • Připravte si vaší oblíbenou koláčovou formu a vyložte ji pečícím papírem. Následně do ní vlijte kefírové těsto a na něj vedle sebe rozložte tvarohové kuličky.

  • Koláč pečte při 180 stupních asi 40-45 minut, dokud zcela nezměkne. Zda je připravený můžete zkontrolovat dřevěnou špejlí – těsto by se na ní nemělo lepit.
  • Po vychladnutí nakrájejte nadýchaný koláč na porce a vychlazený jej můžete podávat.
  • Dobrou chuť!