Chutný kvašený salát z čerstvého zelí, mrkve a červené papriky

I když zelenina roste a zraje především v létě, je záhodno udělat si její zásoby i na zimu. K tomu jsou skvělé nejrůznější nakládané saláty, jako je ten zelný, na jehož výrobu vám dnes přinášíme recept. Připravte si doma pravý přílohový zelný mix s mrkví a paprikou, který oceníte nejen v zimě, ale také v létě jako doplněk pečeného či grilovaného masa.

Na kvašený zelný salát s mrkví a paprikou budete potřebovat:

  • Hlávkové zelí bílé – 1 kg
  • čerstvá červená paprika – 300 g
  • mrkev – 200 g
  • česnek – 3 stroužky
  • voda – 100 ml
  • ocet – 20 ml
  • cukr – 50 g
  • sůl – 20 g

Návod na přípravu:

Hlávku zelí myjte a oloupejte z ní svrchní listy. Ostrým nožem ji rozdělte na čtvrtiny a ty pak nakrouhejte na jemné nudličky. Ty vložte do hluboké a velké mísy.

Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle do mísy se zelím. Papriku umyjte a osušte, vyjměte jadřinec a zbytky semínek zevnitř dutiny a nakrájejte dužninu na úzké proužky, které pak přihoďte do mísy se zelím a mrkví.

Nakonec oloupejte česnek a prolisujte ho do zeleninové směsi, zakápněte ji octem a slunečnicovým olejem, oslaďte a osolte, zalijte teplou vodou (nesmí být studená ani horká) a vše promíchejte. Zelí zatěžkejte velkým talířem nebo třeba otočenou pokličkou a vrch zajistěte nějakým těžkým závažím, třeba dvoulitrovou láhví s vodou, velkou zavařovací sklenicí s vodou nebo něčím podobným.

Takto nechte salát stát při pokojové teplotě asi tři hodiny, během nichž se spustí kvasný proces.

Mezitím si připravte suché a čisté nádoby, které jste předem vyvařili nejméně deset minut ve vroucí vodě, čímž jste je zbavili veškerých nechtěných bakterií a nečistot, které by mohly kontaminovat salát a způsobit jeho zkázu.

Sklenice naplňte až po okraj zelným salátem, lehce upěchujte a pevně uzavřete víčky. Salát uskladněte nejlépe v lednici či ve studeném sklepě, aby vám vydržel co nejdéle.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]