Čokoládová pěna bez cukru a mléka uchvátí každý mlsný jazýček

I zdravé mlsání existuje, nenechte se mýlit. Tato čokoládová pěna vás o tom dozajista přesvědčí. Obsahuje pouze přírodní ingredience a na přípravu není nijak zvlášť složitá. Unesení z ní budou nejen děti, ale i dospělí. Dopřejte si sladké pokušení bez výčitek.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zdravé čokoládové pěny?

Před zahájením práce si obstarejte:

  • 400 gramů 85 % hořké čokolády
  • 6 vaječných bílků
  • 2 čerstvé vaječné žloutky
  • 100 ml kokosového krému
  • 1 lžičku agávového sirupu

Ideálně je používat při přípravě dezertu pouze organické suroviny. Pěna tak bude mnohem kvalitnější konzistence a lepší chuti.

Jak postupovat při přípravě čokoládové pěny?

Nejprve si nasekejte hořkou čokoládu a v menším rendlíku ji zcela rozpusťte na mírném plamenu. Poté k ní přilijte kokosový krém a dobře promíchejte. V další fázi si v misce propojte vaječné žloutky spolu s agávovým sirupem. Pak přilijte i hotový krém z čokolády a kokosu a pečlivě promíchejte. Nyní je potřeba vyšlehat si bílky do tuhého sněhu. Až bude hmota pevná, po částech ji přidávejte do čokoládové směsi a postupně metličkou vypracujte vzdušnou pěnu.

Servírování čokoládové pěny

Hotovou pěnu navrstvěte do sklenic a dejte chladit do lednice alespoň na dvě hodiny. Podávejte dozdobené například čerstvou jahodou nebo malinou. Hodit se však bude i jakákoliv sušenka. Přejeme vám dobrou chuť.

Proč je organická hořká čokoláda tak prospěšná?

Abyste skutečně svému tělu dopřáli hodnotný dezert, je vhodné do něj použít organickou hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Taková totiž obsahuje daleko více vlákniny, která podporuje dobré trávení.

Kromě jiného je čokoláda bohatá i na flavonoidy, což jsou vlastně antioxidační látky chránící nás přes vznikem kardiovaskulárních nemocí a rakovinou. Přidanou hodnotou je i to, že vám kvalitní čokoládové pochutnání může pomoci snížit i hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a podpoří mladistvější vzhled!

Výživové hodnoty agávového sirupu a kokosového krému

Zdravá je v tomto receptu na čokoládovou pěnu nejen hořká čokoláda, ale i agávový sirup a kokosový krém. Pojďme si tedy říct, proč tomu tak je. Agávový sirup je vyhledávaným přírodním sladidlem, jelikož je méně kalorický. Asi 50 g sirupu z agáve odpovídá 150 gramům rafinovaného cukru. Zdá se tedy, že tento druh slazení může být vhodnou alternativou v případě diabetické stravy (ovšem v nižších dávkách samozřejmě).

A proč je vlastně zdravý i kokosový krém? Protože je vyrobený z kokosového ořechu, který je nabitý vlákninou. Problém s trávením tedy mít s kokosem nebudete. Mimo jiné doplníte i vitamín B3 a B9. Podle jisté studie má kokos i antimikrobiální účinky. Upřednostněte tedy zdravé mlsání, které vás potěší a zároveň udrží v tělesné i duševní kondici.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]