Čokoládový dort je lahoda. Tento zvládne i začátečník

Snadný recept na čokoládový dort se vždycky hodí. A když je hotový rychle a je jedním slovem báječný, je to ještě lepší. Jeden takový recept z této kategorie jsme si pro vás dnes připravili. Čokoláda, mléčný krém a kefírové těsto zaručí dokonalou lehkost a svěžest tohoto úžasného dortíku, který vás i vaše hosty zaručeně nadchne. Až příště přijde tchyně na návštěvu, tímto dezertem jí zaručeně vytřete zrak. Tak si nasaďte zástěru, rozehřejte troubu a jde se na to!

Budete potřebovat následující suroviny:

Na korpus

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 125 ml syrovátky, kefíru nebo mléka
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 40 g holandského kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Na krém

  • 500 ml mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 4 lžíce mouky
  • 1 sklenici cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 8 g vanilkového cukru

Dohotovení

  • mléko nebo cukrový sirup
  • trocha kakaa na posypání

Troubu dejte předehřát na 170°C a připravte si kulatou dortovou formu o průměru 20 cm, jejíž dno vyložte pečicím papírem.

Nyní připravíme těsto

Do mísy rozklepneme 3 vajíčka, které s cukrem utřeme dohladka. Přidáme olej a syrovátku/kefír a důkladně promícháme metličkou. Vedle v míse smícháme mouku, jedlou sodu, kakaový prášek a prášek do pečiva a důkladně promísíme. Tuto směs pak postupně vmícháme do mokré směsi. Pracujeme důkladně, aby se nám nevytvořily hrudky.

Hotové těsto vlijeme do dortové formy a rovnoměrně jej rozprostřeme. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut. Špejlí otestujeme, zda je těsto správně upečené a nelepí.

Poté vytáhneme z trouby a necháme deset minut vychladnout. Nožem opatrně oddělíme těsto od stěn formy a vyklopíme na mřížku. Sloupneme ještě z povrchu pečicí papír a necháme úplně zchladnout, aby se při dalším zpracování nebortilo.

Když je korpus studený, pomocí ostrého nože nebo nitě jej rozdělte dvěma řezy na tři pláty.

Než se ale těsto upeče a zchladne, máme čas na přípravu krému.

Čokoládu na vaření nastrouhejte nebo rozdrťte na malé kousky a máslo vyndejte z lednice, aby se zahřálo a změklo.

V hrnci se silným dnem smíchejte cukr a prosátou mouku. Přidejte vejce, vanilkový extrakt nebo cukr a trochu mléka. Dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky a nakonec postupně přilijte i zbytek mléka. Postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí, a dokud se neobjeví první bublinky. Pak sundejte z ohně. Do horké směsi ihned přidejte najemno nasekanou čokoládu a máslo a míchejte, dokud se máslo i čokoláda nerozpustí.

Míchejte krém do té doby, než vychladne na pokojovou teplotu. Stálé míchání je důležité, aby se na jeho povrchu nevytvořil nežádoucí škraloup.

Sestavíme dort

Do kruhové formy vložte první plát, pokryjte jeho povrch sirupem nebo namočte mlékem a jeho povrch velkoryse potřete krémem. Další plát těsta dříve, než jej umístíme na dort zespodu, rovněž naimpregnujeme mlékem či sirupem a až poté jej touto vrstvou položíme na krém předchozího patra.

Druhou stranu těsta pomažeme sirupem a vrstvou krému a zopakujeme s posledním patrem. Skončíme krémovou vrstvou, kterou rovnoměrně zasypeme kakaem a na 4-5 hodin vložíme ztuhnout do ledničky. Pak odstraníme dortové bočnice.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]