Čokoládový dort ze smetanového sýra vytvoříte snadno a bez pečení

Smetanový dort je lahůdka, která si získala srdce i těch nejnáročnějších labužníků. Jsou lehké, svěží a dokonale chutné. Nejrůznějších receptů na tento typ dezertů je na internetu dostupných velmi mnoho a další stovky jsou zahrnuty v různých kuchařkách.

Existují smetanové dorty s pečeným korpusem, pečené celé anebo nepečené vůbec. A právě z té třetí kategorie je náš dnešní recept na smetanový dort s čokoládou.

Na výrobu dortu budeme potřebovat:

  • 2 balení kakaových sušenek typu Bebe rodinné
  • 500 g sladkého tvarohu nebo smetanového sýra typu mascarpone či philadelphia
  • 250 g zakysané smetany s obsahem tuku 25 – 30 %
  • 120 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 130 g másla
  • 20 g holandského kakaa

Na sušenkový sirup:

  • 100 ml mléka
  • 8 g kakaového prášku
  • 14 g cukru

Na polevu:

  • 20 g hořké čokolády
  • 1 kávová lžička oleje

Z těchto přísad vytvoříte dort o průměru 18 cm o váze 1350 g. Pokud chcete dezert menší nebo větší, upravte dávkování poměrným způsobem.

Postup přípravy:

Připravte jednotlivé komponenty:

Ze všeho nejdříve připravte sušenkový sirup. To uděláte tak, že ve sklenici smícháte cukr a kakaový prášek a ohřáté mléko. Dobře promíchejte, aby se cukr i kakao rozpustily. Pokud se kakao nechce rozpustit, nalijte směs do kastrůlku, postavte na kamna a minutu zahřívejte. Když se kakao rozpustí, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Mezitím, co kakaový sirup chladne, připravte si smetanový krém.

Změklé máslo rozšlehejte elektrickým šlehačem, přidejte moučkový cukr a na maximální rychlost šlehejte 3 – 4 minuty. Cukr by se měl úplně rozpustit a máslo by mělo mít nadýchanou a vzdušnou konzistenci.

Sladký tvaroh nebo smetanový sýr vyškrábeme z vaničky do hluboké mísy. Přidáme vanilkový cukr, kakaový prášek a zakysanou smetanu. Elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost míchejte, dokud nedosáhnete hladké a jednolité konzistence.

Sýrovou směs ve dvou dávkách přimíchejte k našlehanému máslu a na šlehači zvyšujte rychlost, než dosáhnete maxima. Tak získáte nadýchaný a jemný homogenní krém. Odměřte 3 lžíce smetanového krému do zvláštní misky, zakryjte jej fólií a dejte zchladit do ledničky. Tuto část použijete k vyrovnání povrchu a okrajů dortu.

Navrstvěte dort a nechte vychladit

Pekáček nebo dortovou formu vymažte tenkou vrstvou oleje a vyložte jej potravinářskou fólií. Na dno pak rozetřete zhruba čtvrtinu smetanového krému.

Pak vezměte nádobu s čokoládovým sirupem. Namočte do tekutiny sušenku, přebytečnou tekutinu nechte vykapat a položte do pekáčku na krémovou vrstvu. Tak vyložte celou plochu a vytvořte první patro.

Takovýmto způsobem navrstvěte další tři patra krému a sušenek. Poslední vrstva by měla být tvořena sušenkami, které jsou sirupem nasáklé jen na straně směřující ke spodní vrstvě krému.

Takto připravený koláč zakryjte fólií a vložte přes noc do ledničky nebo nejméně na 5 – 6 hodin, aby ztuhl.

Dohotovte povrch a dozdobte polevou

Poté, co dort dostatečně ztuhne, jej vyndejte z ledničky a vyklopte na tác krémovou stranou navrch. Vezměte odloženou část krému, kterou jste si připravili na dohotovení dortu a pomažte jím boky a vrchní stranu dortu tak, aby povrch byl hladký a jednolitý bez viditelných bočních vrstev. Takto jej ještě na chvíli vložte do ledničky.

Připravte polevu

Hořkou čokoládu rozbijte na co nejmenší kousky a ve vodní lázni je rozpusťte do tekuté hmoty. Přidejte trochu oleje a dále zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Tu naplňte do zdobicího nebo obyčejného igelitového sáčku, jehož růžek odstřihnete a podle své fantasie ozdobte povrch dortu čokoládovou sítí, květinami nebo jinými motivy. Poleva ztuhne během mžiku, a proto po dozdobení je dort připravený k podávání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]