Čokoládový koláč s ořechy a čokoládovou polevou

Občas se může stát, že dostanete chuť na něco sladkého, ale času příliš nemáte. Právě tento čokoládový koláč lze připravit již za pár minut. Nebudete tak trávit u plotny celou věčnost a ušetřený čas využijete jiným způsobem. Třeba se můžete věnovat sobě či dětem.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu čokoládového koláče?

Před pečením si připravte tyto suroviny na těsto:

  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci škrobu
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Na polevu budete potřebovat:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 50 gramů změklého másla
  • ½ šálku drcených vlašských ořechů

Jak postupovat při přípravě čokoládového koláče?

Nejprve si rozšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak přisypte kakaový prášek, polohrubou mouku, škrob, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Nakonec ještě do směsi vlijte mléko, olej a vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence.

Fáze pečení, příprava polevy a kompletace koláče

Nyní si k ruce vezměte menší plech a vystelte jej pečícím papírem. Do něj vlijte připravené těsto a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše.

Dále dejte péct do trouby na cca 180 °C po dobu 15 minut. Koláč však můžete upéct i v mikrovlnné troubě na 800 wattů po dobu sedmi minut.

Mezitím si začněte vyrábět polevu. V rendlíku si rozpusťte máslo a poté k němu přidejte cukr, kakao, mléko a dobře promíchejte.

Směsí nakonec upečený piškot polijte a na povrchu posypte drcenými oříšky.

Servírování čokoládového koláče

Před podáváním nechte polevu na koláči důkladně ztuhnout. K dezertu se bude hodit například kopeček šlehačky a šálek oblíbené kávy, kakaa, nebo čaje.

Servírovat lze zákusek i s čerstvým ovocem typu jahody, borůvky, maliny, nebo banány. Pokud chcete koláč vylepšit, můžete do něj zakomponovat ovoce ještě před pečením. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]