Čokoládový koláč s ořechy a čokoládovou polevou

Občas se může stát, že dostanete chuť na něco sladkého, ale času příliš nemáte. Právě tento čokoládový koláč lze připravit již za pár minut. Nebudete tak trávit u plotny celou věčnost a ušetřený čas využijete jiným způsobem. Třeba se můžete věnovat sobě či dětem.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu čokoládového koláče?

Před pečením si připravte tyto suroviny na těsto:

  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci škrobu
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Na polevu budete potřebovat:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 50 gramů změklého másla
  • ½ šálku drcených vlašských ořechů

Jak postupovat při přípravě čokoládového koláče?

Nejprve si rozšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak přisypte kakaový prášek, polohrubou mouku, škrob, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Nakonec ještě do směsi vlijte mléko, olej a vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence.

Fáze pečení, příprava polevy a kompletace koláče

Nyní si k ruce vezměte menší plech a vystelte jej pečícím papírem. Do něj vlijte připravené těsto a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše.

Dále dejte péct do trouby na cca 180 °C po dobu 15 minut. Koláč však můžete upéct i v mikrovlnné troubě na 800 wattů po dobu sedmi minut.

Mezitím si začněte vyrábět polevu. V rendlíku si rozpusťte máslo a poté k němu přidejte cukr, kakao, mléko a dobře promíchejte.

Směsí nakonec upečený piškot polijte a na povrchu posypte drcenými oříšky.

Servírování čokoládového koláče

Před podáváním nechte polevu na koláči důkladně ztuhnout. K dezertu se bude hodit například kopeček šlehačky a šálek oblíbené kávy, kakaa, nebo čaje.

Servírovat lze zákusek i s čerstvým ovocem typu jahody, borůvky, maliny, nebo banány. Pokud chcete koláč vylepšit, můžete do něj zakomponovat ovoce ještě před pečením. Přejeme dobrou chuť.