Nadýchaný čokoládový dort, který připravíte bez pomoci trouby

Recept na dort, který se připravuje na pánvi, je darem z nebe pro každou začínající kuchařku, která se se svou troubou ještě nestihla skamarádit.

Slíbili jste přípravu dortu na odpolední kávový dýchánek u přátel a vaše trouba zrovna odešla do věčných lovišť? Nemusíte okamžitě startovat auto a ujíždět do nejbližší cukrárny pro hromady zákusků. S touto patálií si díky našemu receptu poradíte i doma. Místo trouby si totiž vystačíte s pánví a trochou šikovnosti. Nikdo z přátel pak neuvěří, že ten výborný dort je možné připravit tak snadno.

Suroviny na palačinkový dort

  • 3 kusy vejce
  • 600 gramů zakysaná smetana
  • 300 mililitrů kondenzované mléko
  • 250 mililitrů mléko
  • 200 gramů hladká mouka
  • 40 gramů máslo
  • 40 gramů kakao
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášek na pečení
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • rostlinný olej na smažení
  • Plátky mandlí, kokos, nebo nastrouhané ořechy na ozdobu


Příprava dortu z palačinek

Žádná surovina by neměla být vyndaná přímo z lednice. Ideální je, když všechny suroviny mají pokojovou teplotu, nebo jsou o něco málo teplejší. Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Mělo by to trvat 2 – 3 minuty podle rychlosti šlehání. Hmota se provzdušní a zvětší objem. Přilijte polovinu vlažného mléka a promíchejte.

Smíchejte dohromady mouku prášek do pečiva a kakao. Polovinu této směsi přidejte do těsta a zamíchejte. Pak nalijte druhou polovinu mléka, zamíchejte a dosypte mouku s kakaem. Toto postupné a kombinované přidávání surovin je důležité aby se v těstě netvořily žmolky. Nakonec přidejte rozpuštěné, ale ne horké, máslo a znovu důkladně promíchejte. Vznikne těsto, které svou konzistencí bude připomínat těsto na palačinky.

Na oheň dejte pánev s tenkou vrstvou rostlinného oleje, počkejte až se rozpálí a začněte z těsta smažit na středním plameni palačinky. První strana by měla trvat tak minutu a půl, po otočení na druhou stranu by mělo stačit jen asi půl minuty. To, že je palačinka po nalití zespodu hotová, poznáte podle toho, že vrchní strana už nebude tekutá. Z připraveného těsta byste takto měli vytvořit 6 – 8 placek o průměru asi 20 centimetrů.

Palačinky nechte vychladnout a připravte si krém. Znovu připomínáme, že suroviny musí mít stejnou teplotu. Krém by se jinak srážel. Šlehejte zakysanou smetanu a postupně přidávejte kondenzované mléko. Když se obě suroviny spojí, začněte postupně přisypávat želatinový ztužovač za studena. Přisypávejte po malých částech do té doby, než docílíte ideální hustoty krému. Potřebné množství ztužovače nejde přesně určit, protože každá smetana obsahuje trochu jiné procento vody.

Krém uložte na chvíli do lednice, bude se s ním pak lépe pracovat. Až budou palačinky vychladlé, začněte sestavovat dort. Jednotlivé palačinky vždy pomažte vrstvou krému a přikryjte další palačinkou. Krém si podle počtu palačinek rozdělte tak, aby vám nějaký vyšel i na závěrečné obmazání dortu ze všech stran. Dort pak ozdobte třeba strouhaným kokosem, nebo plátky mandlí. Nechte ho alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.

Tipy na závěr

Není pochyb, že dort v receptu bude velmi sladký. Ten, kdo má raději jemnější chuť, jistě ocení tento nápad. Přidejte do krému ještě jednu zakysanou smetanu, nebo tučný tvaroh. Pro jistotu si ale připravte i dva ztužovače, abyste mohli krém dostatečně zahustit. Díky tomu pak budou v dortu i vyšší vrstvy krému, což jistě spousta strávníků ocení.

Nejen dokonalou chuť potřebuje většina lidí k uspokojení. Důležitý je i vzhled moučníku. Využijte tedy letního období a dostupnosti různého pestrobarevného ovoce. Dort dokonale ozdobí borůvky, maliny, jahody i broskve, které na talířku můžete doplnit kopečkem šlehačky a snítkou máty, nebo meduňky. Chybu rozhodně neuděláte ani když pár kousků ovoce naházíte i mezi vrstvy dortu během mazání.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]