Cuketové saláty, které budete milovat. Jsou chutné i dietní

Nemusí být jenom smažená, ani se z ní nemusí dělat stále dokola polévka. Tyto tři cuketové saláty vám ukážou další zajímavé využití této velmi populární zeleniny. Zkuste je všechny a posuďte, který je nejlepší.

Salát s pečenou cuketou

První varianta s pečenou cuketou nadchne chutí, i jednoduchostí. A také tím, že na ni budete potřebovat i tolik populární zakysanou smetanu. Jídlo připravíte z těchto ingrediencí:

  • 2 cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/3 lžičky soli
  • 350 g rajčat
  • 3 vařená vejce
  • 25 g petrželky
  • 150 g zakysané smetany

Jako první si cukety nakrájíte, vložíte na plech s pečicím papírem, osolíte, opepříte, zakápnete olejem a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečete po dobu asi 20 minut. Potom je vyndáte a necháte chladnout.

Mezi tím si připravíte druhou část salátu. Nakrájejte rajčata, vejce, dále také nasekejte petrželku a vše společně promíchejte spolu se zakysanou smetanou. Dochuťte podle potřeby a na závěr smíchejte s cuketou. A váš salát je hotovo.

Salát s kuřecím masem

Mezi zajímavé cuketové saláty může patřit i tento, který zaujme každého, kdo miluje maso. To se zde totiž také nachází. Konkrétně budete na tuto pochoutku potřebovat toto:

  • 2 cukety
  • 1 lžičku oleje
  • 300 g kuřecích prsou
  • 2 lžičky hořčice
  • 10 g čerstvé petrželky
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky pepře

Jako první vezmete cukety, rozpůlíte je na polovinu a Vnitřek vydlabete. Tím vám vzniknou jakési lodičky. Ty posypejte solí a pepřem a následně nachystejte směs na jejich plnění. K tomu vám poslouží také vydlabaná dužina.

Tu smíchejte s nakrájeným masem, hořčicí, nasekanou petrželkou a trochou oleje. Vytvořte směs, kterou dané cuketové lodičky naplníte. Ty přendejte na plech a dejte do trouby rozehřáté na 20 stupňů. Po zhruba 20 minutách bude toto teplé cuketové jídlo hotové.

Salát v asijském stylu

Mezi cuketové saláty patří i tento, laděný do asijského stylu. Překvapí vás jak tím, jak vypadá, tak i svou velice zajímavou chutí. Aby chutnal jak má, je třeba si nachystat:

  • 2 cukety
  • 10 g sezamových semínek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku medu

Postup je v tomto případě celkem netradiční, jelikož cuketu nebudete krájet, ale pomocí škrábky budete vytvářet tenké delší proužky, které dávejte do misky. V druhé míse si připravíte zálivku z ostatních ingrediencí. Tu nalijete na cukety a důkladně promícháte. Na závěr posypete sezamovými semínky a tento netradiční salát je hotov.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]