Cuketový toust s šunkou a sýrem

Cuketový toust je zdravější variantou toho klasického. V receptu totiž žádný bílý chléb, ani žádné jiné pečivo nenaleznete. Pokrm se skládá v základu z cukety, šunky a sýra. Takový toust si zamilují především ti lidé, kteří se snaží žít zdravým životním stylem. Jeho příprava je rychlá a hlavně jednoduchá. Jídlo lze konzumovat jak na večeři, tak třeba na svačinu.

Recept na cuketové tousty

Na zhruba 4 porce budete potřebovat následující suroviny:

– 1 středně velkou cuketu

– 8 plátků libové šunky

– 8 plátků tvrdého sýra (eidam, ementál nebo čedar)

– 2 vajíčka

– 50 gramů hladké mouky

– 200 gramů strouhanky

– trochu slunečnicového oleje na smažení

Jak postupovat při přípravě cuketových toustů?

Cuketu si nejprve omyjte, nožem odkrojte stopky na obou stranách, přepulte ji a pokrájejte na stejně široké plátky. Vytvořte si hromádky cuket po dvou, to budou budoucí tousty. Na jeden z plátků pokládejte vždy plátek šunky a plátek tvrdého sýra. Poté přiklopte druhou částí cukety, tím se vytvoří toust. Jednotlivé porce obalte v klasickém trojobalu, tj. nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.

Smažení cuketových toustů a fáze servírování

V další fázi si rozpalte na plotně slunečnicový olej ve větší pánvi a do něj vkládejte postupně jednotlivé cuketové tousty. Smažte dozlatova z obou stran všechny porce. Hotové cukety vyjměte a přendejte na savou papírovou utěrku. Odsajte přebytečný tuk a ihned podávejte. Skvělé budou cuketové tousty například se zakysanou smetanou, nebo třeba s bílým jogurtem. Jíst se dají jak teplé, tak i studené.

Pakliže jste vegetariánem, můžete si snadno připravit i verzi bez uzeniny. Tu stačí nahradit například sýrem uzeným, nebo třeba nivou, hermelínem, či mozzarellou. Kromě šunky mohou milovníci uzenin přidat i jiný oblíbený salám. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]