Bramboráky jsou velice oblíbeným pokrmem mnoha lidí, i když se nejedná o zrovna nejzdravější variantu přípravy brambor. S tímto receptem už vám neztmavnou při smažení.
Pokud máte čas od času chuť na bramboráky, je to zcela normální. Je potřeba si ale uvědomit, že i smažená jídla mají negativní vliv na lidské zdraví, a proto by si je lidé neměli dávat příliš často. Jestliže si je ale dopřejete jen jednou za čas, můžete si je udělat například podle tohoto receptu, kdy se vám nestane, že by při smažení ošklivě ztmavly.
Suroviny, které budete potřebovat
Na přípravu těchto bramboráků si připravte následující suroviny:
- 6 ks velkých brambor
- 1 polévková lžíce pšeničné mouky
- 2 ks vejce
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 ks střední cibule
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- rostlinný olej na smažení
Přípravu bramboráků zvládne každý
I když má mnoho lidí na bramboráky chuť velice často, většina osob se jim vyhýbá z toho důvodu, že se jim nechce brambory strouhat. V dnešní době je ale možné koupit brambory i nastrouhané, což velice usnadňuje práci každému. Pokud je ale kupovat nechcete, klidně si brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle.
Přidejte ingredience na bramboráky
Dále přidejte do mísy k nastrouhaným bramborům také prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli na kostičky. V případě, že by z brambor bylo v míse hodně vody, jednoduše jí trochu vylijte. Do misky poté rozklepněte vejce a přidejte mouku. Do bramborákové směsi následně přilijte rostlinný olej. Pokud byste doma mouku neměli, můžete místo ní použít krupici. Nakonec směs osolte a opepřete podle chuti.
Osmažte jídlo na pánvi
K tomu, aby byly bramboráky hotové, budete potřebovat ještě vhodnou pánev a olej ke smažení. Do pánve si tedy nalijte dostatek oleje, pořádně ho rozehřejte a poté pomocí naběračky dejte do pánve vždy část bramborákové směsi. Tu rozprostřete tak, aby vznikla kulatá placka a smažte bramborák z obou stran dozlatova.
Příloha k bramborákům
K bramborákům lze udělat mnoho různých náplní a nemusíte je jíst samotné nebo se zeleninou ze sklenice. Klidně si k nim dejte tvaroh s jarní cibulkou a nezapomeňte tvaroh trochu osolit. Případně si můžete na pánvi osmažit cibulku se žampiony a těmi poté bramboráky naplnit. K bramborákům lze jíst i kysané zelí nebo uzeniny.
Napište komentář