Dlabeme dýni

Halloween párty neodmyslitelně patří dýně. Dýně v tomto období dozrávají a my z nich připravujme různé, chutné pokrmy.  Ať už je to kompot, džem, moučník, polévka a ostatní. Recepty z dýní je mnoho. Stačí zadat heslo: „recepty z dýní“ do vyhledávače a hned vám vyjedou spousty odkazů. Na světě existuje více jak desítek druhů dýní.  Všechny dýně jsou jedlé, dokonce i ty, které pěstujeme na okrasu.

Dlabaní dýní a jiného ovoce či zeleniny se nazývá  carving. S touto přenádhernou metodou se můžete potkat na různých rautech, oslavách, svatbách. Profesionálové vytváří obdivuhodná díla. Jemnost, detailnost jsou hodiny tvrdé práce a mnoholeté zkušenosti. Kolébkou carvingu je Čina, Japonsko, ale i Thajsko. Thajsko považuje tuto metodu za jednu z tradičních řemesel.

Ale zpět k naší halloween dýni.

Které dýně jsou nejkrásnější pro tuto nevšední párty?

 Já bych zvolila tu okrasnou hned z několika důvodů a to:

  • jsou menší a vydlabat vnitřek je rychlejší
  • mají nevšední tvary
  • jsou bohaté na barvy
  • můžete je položit na parapet, když nemáte balón
  • zaberou málo místa
  • jsou vhodné i pro děti. Pokud místo klasické svíčky, vložíte svíčku elektrickou, nemusíte se obávat toho, že by se děti popálily a mohli tak udělat více škody, než užitku

Jak tedy postupovat?

  • nejprve odřízněte ostrým nožem hlavičku, klobouček. Ideálně 1/3 velikosti dýně.
  • otvor musí být dostatečně velký, abychom lžíci vydlabali vnitřek a nepoškodili slupku.
  • na dno můžete položit nějakou malou kovovou misku, nebo plát a na ni položit svíčku, ať už je klasická, či elektrická.
  • začínáme s nejdůležitější fází a to vyřezávání nejrůznějších motivů na dýni. Základem je obličej. Čím strašidelnější, tím originálnější.  Oči, nos, ústa, zuby.
  • pokud si netroufnete na krásný, pravidelný tvar, můžete si předem udělat šablonu z papíru, a tu poté překreslíte tužku na dýni a už vykrajujete ostrým nožem, nejlépe vykosťovacím.
  • nakonec zapálíme nebo zapneme svíčku, nasadíme klobouček, položíme na určené místo, a už jen obdivujeme krásu hluboké žluté barvy procházející dýní a nekonečně se táhnoucími stíny.dýně

Teplo dýni neprospívá

Jak tedy prodloužíme jeho krásu? Namočte dýni na několik hodin do studené vody. Dýně musí být vydlabaná.  Nebo také dýni potřete vazelínou. Zabrání dehydrataci a nevzhlednému vysušování.

Obrázek: tasteofhome.com, Fotografie publikována se svolením Apolonia Photography/FreeDigitalPhotos.net

Autor článku: 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]