Dokonalé domácí věnečky z odpalovaného těsta, které se jen rozplývají na jazyku

Věnečky bývají stálým sortimentem řady věhlasných cukráren. Abyste za ně nemuseli utrácet, můžete si je jednoduše připravit i doma. Uděláte si jich, kolik jen budete chtít. Jsou chuťově skvostné. Oslníte jimi jak svou rodinu, tak třeba i nečekanou návštěvu.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácích věnečků?

Připravte si následující suroviny:

  • 3 vejce
  • 1 sklenici hladké mouky
  • 1 až 2 vaječné bílky
  • 250 mililitrů vody
  • 100 gramů másla
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce cukru

Na cukrovou polevu si obstarejte:

  • 4 až 5 lžic mléka
  • 1 lžíci medu
  • ½ sklenice moučkového cukru

Jak postupovat při přípravě domácích věnečků?

Do hlubší pánve nalijte vodu, vložte máslo, cukr, sůl a nechte rozpustit na středním plamenu. Až se voda začne vařit, snižte teplotu na minimum a postupně přisypávejte do tekutiny prosátou hladkou mouku. U toho hbitě hmotu míchejte, abyste získali homogenní odpalované těsto. To je potřeba provařit asi minutu, aby se z něj odpařila voda. Pak nechte těsto vychladnout.

Fáze dokončování těsta, tvoření věnečků a jejich smažení

Posléze co těsto vychladne, zapracujte do něj vejce. Hotovou směs navrstvěte nakonec do cukrářského sáčku. V další fázi si z pečícího papíru vystřihněte čtverce o velikosti 7 x 7 cm a na ně nastříkejte věnečky.

Dále si rozpalte slunečnicový olej v hluboké pánvi nebo hrnci a z dílků papíru vyklápějte do rozžhaveného tuku jednotlivá kolečka z těsta. Smažte je dozlatova z obou stran. Nakonec je vyjměte a dejte na savé papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. V poslední fázi si připravte polevu.

Příprava polevy, kompletace věnečků a jejich podávání

V malém rendlíku si rozpusťte med v mléce a přidejte půl sklenice moučkového cukru. Vše metličkou propojte, abyste získali hladkou cukrovou polevu. Tou polévejte hotové věnečky a nechte zaschnout. Podávejte dezert s kávou, kakaem, nebo oblíbeným čajem. Dobrou chuť!