Dokonalé karbanátky se sýrovým kabátkem ohromí prvním soustem

Karbanátky jsou v Čechách jídlem velmi oblíbeným. Každá kuchařka je zhotovuje odlišným způsobem. Především pak podle toho, jaké pochutiny má rodina v oblibě. Karbanátky se dají konzumovat jak teplé, tak i studené. Jsou perfektním pokrmem vhodným k rychlému obědu, nebo večeři. Tento recept vás potěší netradiční úpravou a dietnější přípravou v troubě. Karbanátky se sýrovým kabátkem jsou chutné, šťavnaté, prostě dokonalé.

Jaké suroviny budete potřebovat na karbanátky se sýrovým kabátkem?

Než se pustíte do vaření, připravte si:

  • 550 gramů mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 vařená vejce
  • 100 gramů tvrdého sýra dle obliby (vhodný je eidam, nebo ementál)

Také budete potřebovat: 1 kus středně velkého rajčete a lžíci majonézy, nebo zakysané smetany.

Jak postupovat při přípravě karbanátků se sýrovým kabátkem?

Mleté maso nejprve okořeňte solí a pepřem a ve větší míse promíchejte. K ruce si pak vezměte mísu menší, do které nastrouhejte nahrubo vařená vejce a také tvrdý sýr. Přidejte do směsi i omyté a na kostičky pokrájené rajče, zakápněte majonézou, osolte, opepřete a směs dobře promíchejte. Následně tvořte z mletého masa přiměřené velké bochánky a vkládejte je do plechu vystlaného alobalem, nebo pečícím papírem. Na povrch jednotlivých karbanátků poté navrstvěte dostatečné množství sýrové směsi s vejci a rajčetem.

Fáze zapékání a servírování karbanátků

Karbanátky pak dejte do trouby zapéct na 30 minut při 180 stupních Celsia. Upečený pokrm podávejte s oblíbenou přílohou. Vhodné jsou například vařené, nebo pečené brambory. Hodí se však i čerstvé pečivo, jako jsou housky, rohlíky, nebo chleba. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]