Dokonale lahodná vegetariánská placka z brambor, vajec, rajčat a sýru

Tento rychlý a snadný recept, jehož výsledkem je jednoduchá placka, potěší především všechny vyznavače vegetariánské stravy. Neobsahuje totiž žádné maso. A přesto je velmi chutný a skvěle zasytí. K jeho přípravě potřebujete jen pár základních ingrediencí, pánev a také trochu času a trpělivosti. Výsledkem bude lahodný pokrm, který se hodí jak na oběd, tak i na večeři.

Jaké suroviny potřebujete na vegetariánskou placku?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • 3 kusy brambor
  • 2 vajíčka
  • 1 rajče
  • 80 gramů tvrdého sýru na strouhání

Také se neobejdete bez soli, pepře a čerstvých bylinek dle obliby (vhodná je například petrželka, pažitka, nebo třeba koriandr).

Jak postupovat při přípravě vegetariánské placky?

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je pod vlažnou vodou a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Vložte do velké mísy a rozklepněte k nim dvě vejce, ochuťte solí, pepřem, čerstvými nasekanými bylinkami a případně i dalším koření, které máte rádi. Směs důkladně promíchejte, aby se propojily všechny chutě a bramborové těsto nakonec rozprostřete na pánev s trochou rozpáleného oleje.

Smažte z obou stran do zlatova. Až budete placku obracet, na její vrch poklaďte plátky omytého rajčete a zastrouhejte tvrdým sýrem (hodí se eidam, čedar, nebo ementál). Nechte rozpustit a placku vyjměte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Servírování vegetariánské placky

Hotovou vegetariánskou placku můžete konzumovat jak samotnou teplou, nebo s čerstvým zeleninovým salátkem. K pokrmu je možné podávat například i čalamádu, nebo kyselé okurky. Ochutit lze i klasickými studenými omáčkami, jako je tatarka, majonéza, nebo kečup.

Milovníci masa a uzenin mohou během pečení placky přidat i plátky šunky, nebo slaniny. Stejně tak i vegetariáni mohou recepturu doplnit o oblíbené typy zeleniny. Hodí se i paprika, olivy, nebo kukuřice. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]