
Jídlo z jednoho pekáčku dokáže nasytit i početnou rodinu. Dokonce se v mnoha případech dá konzumovat i dva dny za sebou. Takové zapečené brambory s mletým masem, salámem, rajčaty a sýrem zachutnají skutečně všem.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených brambor?
Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:
- ½ kilogramu mletého masa (druh dle výběru)
- 1 lžíci bramborového škrobu
- 3 česnekové stroužky
- koření na mleté maso dle preferencí
- 2 velká rajčata
- 2 žluté cibule
- 10 plátků salámu dle výběru
- 4 velké brambory
- sušené bylinky dle chuti (např. bazalka, oregano, koriandr)
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- slunečnicový olej dle potřeby
- cca 1 šálek strouhaného tvrdého sýra
Na zapékací omáčku si připravte:
- 200 gramů bílého řeckého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 2 česnekové stroužky
- trochu sušených provensálských bylinek
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Jak postupovat při přípravě pokrmu?
Začněte tím, že si v míse ochutíte vybrané mleté maso kořením přímo na něj určeným, vložte prolisované česnekové stroužky, osolte a opepřete dle potřeby. Také maso zasypte škrobem a dobře promíchejte. Dále si oloupejte brambory, cibuli a obě suroviny naplátkujte. Rajčata omyjte a také pokrájejte na plátky.
Kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě
Nyní si k ruce vezměte mísu s mletým masem a vytvořte z něj stejně velké placky. Posléze vymažte zapékací misku anebo plech slunečnicovým olejem a vyskládejte do něj nastojato plátky brambor, cibule, rajčat, mletého masa a salámu. Ingredience dle chuti ještě zaprašte provensálskými bylinkami, solí, pepřem a dejte péct přikryté alobalem do trouby po dobu 50 minut při teplotě 190 °C. Mezitím se pusťte do přípravy zapékací omáčky.
Příprava zapékací omáčky a dokončování pokrmu
Mezitím si smíchejte v míse bílý řecký jogurt, majonézu, lisovaný česnek a okořeňte bylinkami, solí i pepřem dle chuti. Po 50 minutách vyjměte jídlo z trouby, odkryjte alobal a přelijte ho rovnoměrně jogurtovou směsí. Dopékejte takto dalších 20 až 25 minut bez přikrytí fólií.
Servírování zapečených brambor s mletým masem a zeleninou
Upečené brambory s mletým masem a zeleninou vyjměte z trouby, naporcujte a podávejte. Hodit se bude k pokrmu jak pivo, tak i suché bílé víno. Doplnit porci můžete o studené omáčky typu tatarka, kečup nebo majonéza. Přejeme vám dobrou chuť.