Dokonalý švestkový kompot, který potěší kdykoliv v roce

Sklidili jste na zahradě velké množství švestek a nevíte co s nimi? Ideální způsobem zužitkování je vytvořit z nich kompot, respektive velké zásoby kompotů, které přijdou vhod při jakékoliv příležitosti. Nakládané švestky budou chutnat k jakémukoliv pokrmu, nejen v koláčích.

Jaké suroviny budete potřebovat na nakládané švestky?

Připravte si tyto ingredience:

  • 4 kilogramy vypeckovaných švestek
  • 1 sklenici vody
  • ½ lžičky kyseliny citronové
  • 1 a půl kilogramu krystalového cukru

Jak postupovat při přípravě kompotovaných švestek?

Nejprve je potřeba si v hrnci vytvořit hustý sirup. Do nádoby tedy nalijte vodu a zasypte ji cukrem. Vařte na mírném plamenu do té doby, než se vše rozpustí a vznikne hustější tekutina.

V této fázi přidejte do sirupu vypeckované a omyté švestky a vařte na středním plamenu asi půl hodiny. Pro intensivnější chuť sirupu můžete vařit i déle. Švestky tak i dokonale změknou. Ovoce pak vlijte spolu s tekutinou do sterilizovaných sklenic a dobře zavíčkujte.

Uchovávejte ideálně v lednici, aby se kompoty nezkazily. Vhodný je k uchovávání i sklepní prostor, kde je stálý chlad.

Tip na závěr: Připravte si rychlý švestkový koláč s mákem

Abyste mohly chuť kompotovaných švestek vyzkoušet, zkuste si připravit rychlý koláč. Na něj potřebujete 2 vajíčka, ¼ kila polohrubé mouky, 150 gramů krupicového cukru, 100 mililitrů vody, 200 mililitrů slunečnicového oleje, 1 balíček kypřícího prášku, 100 gramů pomletého máku, 2 lžíce moučkového cukru a trochu mleté skořice.

Z vajec, mouky, krupicového cukru, kypřícího prášku, vody a oleje si vypracujte hladké polotekuté těsto. To vlijte do plechu vystlaného pečícím papírem a naházejte na povrch kompotované švestky ovoněné skořicí.

Dále si smíchejte mák s moučkovým cukrem a trochou vody a po lžičkách jej také zakomponujte do koláče. Dejte péct na půl hodiny při 170 stupních Celsia a poté podávejte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]