Domácí bujón bez konzervantů

Bujónové kostky jsou proslulé svou schopností vylepšit chuť našich pokrmů, a proto si získali mnoho fanoušků. Domácí bujón je ovšem mnohem lepší možností. Svou popularitu bujón získal z dobrého důvodu. Tyto aromatické kostky přinášejí chuť bez ohledu na vařené jídlo. Kupované kostky ze supermarketu bohužel nejsou ideální možností, zvláště pokud se chcete zaměřit na zdravou a přirozenou stravu. Dobrou zprávou je, že si je můžete sami připravit v pohodlí domova.

Pokud se chcete skutečně vyhnout systematickému užívání průmyslových výrobku v kuchyni a přejete si dobře pečovat o své zdraví, podívejte se na tento úžasný recept. Kupované jsou plné přísad, bohužel ne všechny jsou neškodné. Některé obsahují velké množství tuku, coli nebo cukru, které jsou pro tělo škodlivé při pravidelné konzumaci.

Potřebné suroviny

K tomuto účelu je zde extrémně jednoduchý recept plný zdravý přísad, které jsou finančně dostupné a které již pravděpodobně máte ve své kuchyni. Jakmile tento recept vyzkoušíte, rozhodně se ke kupovaným bujónovým kostkám nikdy nevrátíte. Navíc jde o bezpečnou sázku, která vám přinese úžasnou a plnou chuť do polévek, omáček a dalších. A zároveň je velice zdravá.

Složení je velmi jednoduché. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 1 bramboru
  • 1/2 šálku čerstvého hrášku
  • 1 rajče
  • 1 mrkev
  • 1 cuketu
  • 1 stonek celeru
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 cibule
  • 110 gramů soli
  • 1 lžíci olivového oleje.

Pracovní postup

Začněte s očištěním a nakrájením všech surovin na kostičky. Poté vše dejte do velké pánve, aniž byste přidali sůl. Nalijte lžíci olivového oleje a vařte na středním ohni asi 10 minut. Nezapomeňte pravidelně míchat. Poté přidejte sůl a pokračujte ve vaření dalších 15 minut.

Jakmile zjistíte, že se voda v jídle odpařila, vypněte oheň a nasypte všechny ingredience do mixéru. Smíchejte vše, dokud nevznikne homogenní směs. Ta musí mít hladkou a hustou konzistenci.

Směs znovu dejte do pánve a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Cílem je směs vysušit, ale dávejte pozor, abyste ji nespálili.

Jakmile ji odstraníte z ohně, položte směs na desku nebo jiný rovný povrch, na který jste předtím položili papír na pečení. Rozložte směs a vytvořte obdélník široký asi 15 cm a dlouhý 10 cm.

Výška by neměla přesáhnout 1 cm. Umístěte vše do mrazáku a nechte tam přes noc (minimálně 12 hodin).

Poté bujón nakrájejte na 12 kostek a uchovávejte v mrazáku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]