Domácí chléb ze 4 ingrediencí: Lepší pečivo jste nejedli

Upéct si domácí chléb, to není nic složitého. Právě naopak. U tohoto receptu vám stačí jenom 4 ingredience a vznikne pečivo, které se tomu kupovanému nemůže rovnat. I vy ho můžete vyzkoušet a přesvědčit se o tom, že jde o skutečnou lahůdku, která nemá konkurenci.

Co budete potřebovat?

Ano, jenom 4 ingredience vás dělí od toho, abyste si mohli připravit tento unikátní a lahodný domácí chléb. Aby se skutečně povedl, je třeba mít po ruce:

  • 530 g mouky
  • 10 g droždí
  • 420 ml vody
  • 1 lžičku soli

Začněte s těstem

Na náš domácí chléb použijeme takzvané sušené kvasnice, díky čemuž lze vynechat postup spojený s přípravou kvásku. A tak stačí jenom rozmíchat kvasnice ve vodě, přidat sůl a dále postupně přidávat také mouku. A za stálého míchání začít s přípravou těsta. To je nutné důkladně propracovat.

Když má těsto požadovanou konzistenci, můžete z něho udělat bochník, který dáte do mísy a tu přikryjete utěrkou. A položíte na dostatečně teplé místo kynout. Doba by měla být v rozmezí 1 – 2 hodin. Těsto by mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem.

Nachystejte chleba

Z vykynutého těsta následně vytvořte bochník. Může se jednat o klasickou šišku, nebo chléb kulatý. To je jenom na vás. Důležité je těsto na povrchu naříznout, abyste eliminovali popraskání při pečení. V případě zájmu je možné domácí chléb před pečením také posypat kmínem, ale povinnost to rozhodně není.

Už jenom upéct

Když je chléb připraven, dejte ho na plech s pečicím papírem a potom ho nechte ještě asi 30 minut odpočnout. Až potom by měl zamířit do trouby, předehřáté na 235 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte po dobu 45 minut. Pokud vaše trouba umí využít funkci páry, rozhodně ji využijte. Chlebu to jenom prospěje.

Po upečení už ho stačí jenom vyjmout a samozřejmě nechat vystydnout. K tomu použijte mřížku, aby se ze spodní části nezapařil. Když je hotový, tak ho můžete konečně zakrojit a ochutnat. Dokonale bude chutnat klidně i s obyčejnou solí.