Domácí housky snadno a rychle: Chutné, vláčné a křupavé

Když vám nevyhovuje pečivo z obchodů, není třeba zoufat. Můžete si upéct svoje. Třeba domácí housky, podle tohoto receptu. Pokud jste se domácího pečení pečiva vždy báli, nyní zjistíte, že k tomu není ani nebyl žádný důvod. Je to jednodušší, než si myslíte.

Jenom pár základních ingrediencí

Housky a rohlíky jsou základním pečivem a tak je jasné, že i domácí housky musí být velmi jednoduché. I pokud jde o soupis ingrediencí. Potřebovat budete pouze toto:

  • 7 g suchého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 400 ml teplé vody
  • 2 lžičky soli
  • 650 g mouky
  • 60 g másla
  • Vejce na pomazání

Nechte vzejít kvásek

Jako první se pustíte do kvásku. Ten vznikne tak, že smícháte trochu teplé vody, k ní přidáte také cukr a dále i droždí. Tuto směs dejte na teplé místo a zhruba za půl hodiny dosáhnete potřebného cíle. Kvásek vzejde a vy se můžete pustit do těsta.

Vypracujte těsto

Když je kvásek hotový, je následující postup už celkem jednoduchý. Je třeba vytvořit těsto. A to tak, že s kváskem smícháte všechny ostatní, tedy námi předepsané ingredience. Těsto důkladně propracujete, vytvoříte z něho bochánek a ten necháte v míse na teplém místě kynout asi po dobu jedné hodiny.

Vytvořte housky

Když je těsto nakynuté, tak se můžete pustit do přípravy jednotlivých housek. Toto množství těsta, které máte, by mělo stačit asi na 10 – 12 kusů housek, podle jejich velikosti. Těsto proto rozdělte na stejné díly a z nich postupně vytvarujte bochánky, které už začnou domácí housky poměrně dobře připomínat.

Uvařte a potom pečte v troubě

Když jsou bochánky hotové, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 30 minut odpočívat – lehce nakynou. Potom je vezměte a vhoďte je do vroucí vody, kde by se měly povařit zhruba po dobu jedné minuty.

Následně je vyjměte, nechte je okapat, a když lehce ochladnou, dejte je na plech s pečicím papírem. Potom je potřete rozšlehaným vajíčkem a nařízněte, abyste eliminovali nežádoucí praskání kůrky. V tuto chvíli jsou připraveny k pečení v troubě. Tu nastavte na teplotu 220 stupňů Celsia a pečte asi 25 minut.

Potom své domácí housky vyndejte a nechte je chladnout při pokojové teplotě. Když jsou chladné, můžete je konečně ochutnat. Zaujmout by vás měla jak jejich křupavost, tak i to, jak dokonale vláčné jsou uvnitř.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]