Domácí majonéza snadno a rychle. Už nikdy nebudete chtít tu z obchodu

Domácí majonéza má veškeré výhody domácích produktů. Totiž máte naprostou kontrolu nad tím, které suroviny jaké kvality k výrobě použijete a jakou výslednou chuť svému produktu vdechnete. Potíž s kupovanými majonézami je v použití nekvalitních olejů a vajec, o jejichž původu nemá člověk tušení. Naštěstí výroba domácí majonézy je snazší, než si někdy lidé myslí, i když je pravda, že je potřeba mít správné nástroje a zpočátku trochu trpělivosti.

Na výrobu domácí majonézy budete potřebovat:

  • 1 -2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 300 ml oleje (nejlépe olivový pomace)
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky hořčice
  • ½ lžičky bílého pepře

Postup výroby:

Na výrobu majonézy potřebujete buďto ruční metličku a spoustu trpělivosti a svaly na ruce v dobré kondici, anebo ponorný mixér a úzkou vysokou nádobu, která není o mnoho širší, než hlavice mixéru.

Nejprve začněte tím, že do mísy rozklepnete vajíčko, přidáte sůl, cukr, bílý pepř, lžičku hořčice, citronovou šťávu a hlavně olej. Pracujete-li mixérem, vložte tyto ingredience do úzké vysoké nádoby. Hlavici ponorného mixéru ponořte na samé dno do surovin, zapněte vypínač a pomalým táhlým pohybem zdvihejte hlavici mixéru vzhůru. Před vašima očima se směs surovin změní na hladkou majonézovou hmotu. Tedy, když budete mít štěstí.

Když štěstí mít nebudete, vytvoříte namísto husté majonézy mastnou vaječnou „polévku“. V tu chvíli nezoufejte, klepněte do ní další vajíčko a zkuste to znovu. Pokud ani tentokrát se to nevyvede (ale mělo by), za stálého míchání vlijte do záchodu a zkuste to znovu.

Pokud pracujete metličkou, můžete použít jakoukoliv hlubokou nádobu, ve které se vám bude pohodlně šlehat. Budete ale muset vyvinout více úsilí, ale funguje to úplně stejně.

Co se týče oleje, na něm hodně závisí výsledná chuť majolky. Můžete použít slunečnicový nebo řepkový olej, ty ale zanechávají pachuť. Totéž platí o extra panenském olivovém oleji, který je na majonézu či tatarku příliš chuťově výrazný. Naopak nejlepší pro tento účel je poslední šarže olivových olejů, tzv. pomace, který se vyrábí chemickou cestou ze slupek po lisování extra panenského oleje. Je kvalitní a nemá téměř vůbec žádnou pachuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]