Pokud se také řadíte mezi milovníky sladkých ovocných džemů, potěší vás následující recept, podle nějž si je připravíte sami doma.
Ať už vám marmelády připravuje babička, maminka nebo si je kupujete v obchodě a chutnají vám, můžete si je zkusit připravovat sami doma. Níže popsaný recept je vskutku jednoduchý, zahrnuje jen 4 ingredience, které jsou k dostání prakticky kdekoliv. Nejdůležitější složkou je přitom ovoce, z něhož budete marmeládu nebo džem připravovat.
Šťávu pustí ovoce samo
Tento recept se nejlépe ukazuje na příkladu klasického jahodového džemu. Na 1 kg čerstvého ovoce budete potřebovat stejné množství cukru, pouhé 2 polévkové lžíce vody a trošku kyseliny citrónové. Jahody nezapomeňte před přípravou důkladně omýt a zbavit zelené stopky a lístků. Nakrájejte je na menší kousky a vhoďte do hrnce s trochou vody.
Ovoce vaříte na plotně přibližně 6-8 minut, aby pustilo šťávu a změklo. Do hrnce následně přidáte cukr a na mírném ohni vaříte za stálého míchání dalších 15 minut. Pokud by se v hrnci tvořila pěna, budete ji muset postupně odebírat. Jakmile jahody změknou, je čas je odstavit z plotny, vzít do ruky tyčový mixér a ovoce rozmixovat.
Kyselinu citrónovou přidáte dle chuti
Není vhodné jahody mixovat, dokud jsou ještě horké. Je lepší počkat až zchladnou a bude se s nimi tak lépe pracovat. Výsledný produkt už stačí jen dostat do zavařovacích sklenic a důkladně zavíčkovat, aby se do marmelády nedostala plíseň. Důsledná péče při nasazování víčka nahradí jakékoliv konzervanty, které do svých džemů přidávají velké společnosti.
Pokud by vám přišla marmeláda příliš sladká a chtěli byste ji krapet kyselejší, můžete do ní přidat kyselinu citrónovou. Ta se do směsi nalévá před vysypáním cukru do hrnce s vařenými jahodami. Pokud ji přidáte v tomto kroku, okyselí celý výsledný džem a dokonce zvýrazní červenou barvu, která je pro jahody tak typická.
Zkuste recept i na jiném ovoci
Stejný proces můžete zkusit i s dalším ovocem, k němuž však může být potřeba přidat více či méně některých ingrediencí. Někdy budete muset nalít do hrnce více vody, jelikož vybrané ovoce nepustí tolik šťávy, nebo přisypat více cukru, protože bude směs jinak pořádně kyselá. Nakonec si však najdete svůj správný poměr surovin a vyladíte recept na marmeládu k dokonalosti.
Zdroj: VařímeDobroty