Velká sbírka rovnou 5 lahodných receptů s džemem. Návštěva vám neuvěří, že jste tyto buchty nekupovali v cukrárně

Pokud máte rádi džem a dlouho jste neměli inspiraci si něco pořádného upéct, tak si můžete užít várku rovnou pěti úžasných receptů, které vám rozhodně zachutnají. 

Máte chuť si něco upéct, ale už vás nebaví neustále hledat a střádat nové recepty? V tomto souhrnu jich najdete rovnou pět a ve všech figuruje úžasný a chutný džem dle vašeho výběru. Jestliže tedy máte volné odpoledne a chcete jej strávit relaxační činností, nebojte se si jeden, nebo klidně i více receptů upéct.

Ingredience a postup přípravy lahodné buchty s drobenkou

Budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů cukru
  • Jedna čajová lžička prášku do pečiva
  • Dvě stě padesát gramů kvalitního másla
  • Pět set sedmdesát gramů hladké mouky
  • Dvě vejce
  • Tři sta gramů džemu dle vašeho výběru
  • Špetku soli
  • Větší mísu
  • Síto
  • Šlehač
  • Dva sáčky
  • Vál
  • Válec
  • Plech
  • Pečící papír

Nejprve si vezměte máslo a smíchejte jej v míse se solí a cukrem, mouku prosejte přes síto a smíchejte dohromady. Rozšlehejte vejce a přimíchejte je do směsi, vypracujte z ní těsto. Poté ji rozdělte na dvě části a obě vložte do dvou různých sáčku, vložte do mrazáku na třicet minut.

První polovinu těsta dejte na vál a rozválejte, poté ji přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřete marmeládou a zasypejte druhou polovinou těsta tak, aby vám vznikla drobenka. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 20 až 30 minut.

Ingredience a postup přípravy koláče s džemem

Budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů hladké mouky
  • Sto mililitrů plnotučného mléka
  • Jedna čajová lžička prášku do pečiva
  • Dvě vejce
  • Sto dvacet gramů cukru
  • Osmdesát mililitrů rostlinného oleje
  • Tři sta gramů džemu dle vašeho výběru
  • Špetku soli
  • Síto
  • Velkou mísu
  • Pečící papír
  • Plech na pečení
  • Metličku

Mléko nalijte do mísy, rozklepněte do ní vejce, rostlinný olej, přisypejte cukr a sůl a smíchejte dohromady. Poté vezměte síto, prosejte přes něj do mísy mouku a opět smíchejte. Rozdělte těsto na dvě části, první vložte do plechu vyloženým pečícím papírem a předehřejte si troubu na 180 stupňů. Dejte péct na patnáct minut, po vytažení nechejte vychladnout a pomažte džemem. Na ten dejte druhou část těsta a dejte opět zapéct na čtyřicet minut.

Ingredience a postup přípravy sušenek

Na základ budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů kvalitního másla
  • Tři sta padesát gramů hladké mouky
  • Dvě stě gramů džemu dle vašeho výběru
  • Sto třicet gramů moučkového cukru
  • Jedno vejce
  • Špetku soli
  • Větší mísu
  • Šlehač
  • Vál
  • Válec
  • Plech
  • Pečící papír

Na polevu (glazuru) budete potřebovat:

  • Tři sta gramů moučkového cukru
  • Citronovou šťávu
  • Dvě až čtyři polévkové lžíce citronové šťávy
  • Hrnec
  • Metličku

Máslo vložte do mísy spolu s cukrem, solí a moukou, smíchejte dohromady. Vejce rozšlehejte a přidejte do mísy, vypracujte hladké a jednolité těsto, jež rozdělíte na dvě části. Na válu obě poloviny válce vyválejte na tenký plát a jednu polovinu vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pomažte džemem a zakryjte druhou částí těsta. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a nechejte péct, dokud těsto nezezlátne.

Než vám koláč vychladne, připravte si polevu. Do hrnce nasypejte moučkový cukr, nalijte vodu a vezměte si jeden citron. Ten rozpulte a vymačkejte z něj šťávu, kterou následně také přilijte do hrnce. Metličkou smíchejte a nechejte provařit, mezitím si sušenky rozkrojte na jednotlivé díly a každý následně polevou zalijte.

Ingredience a postup přípravy rohlíčků

Budete potřebovat:

  • Tři šálky hladké mouky
  • Jednu sklenici vody
  • Sto mililitrů rostlinného oleje
  • Jednu polévkovou lžíci cukru
  • Pět gramů suchého droždí
  • Špetku soli
  • Džem dle vašeho výběru
  • Mísu
  • Vál
  • Válec
  • Plech na pečení
  • Pečící papír

Do mísy nalijte sklenici teplé vody a rozpusťte v ní droždí s cukrem a solí. Mouku si prosejte přes síto, přidejte ji do mísy a vypracujte těsto. To rozdělte na tři díly a každý díl zvlášť rozválejte na vrstvu o tloušťce cca pět milimetrů, poté nakrájejte na trojúhelníky.

Potřete džemem a srolujte do tvaru mini rohlíčků. Plech si vyložte pečícím papírem a rohlíčky na něj vyložte, troubu předehřejte na 180 stupňů a nechejte péct okolo 15 až 20 minut. Pokud máte více času a chcete rohlíčky nadýchanější, tak těsto nechejte přes dalším zpracováním kynout na cca 40 minut.

Ingredience a postup přípravy plněného koláče

Budete potřebovat:

  • Dvě polévkové lžíce kakaa
  • Jednu čajovou lžičku jedlé sody
  • Dvě stě čtyřicet gramů hladké mouky
  • Sto padesát gramů cukru
  • Jedno vejce
  • Sto gramů džemu
  • Špetku soli
  • Padesát mililitrů rostlinného oleje
  • Dvě stě mililitrů kefíru
  • Padesát gramů rozinek a vlašských ořechů
  • Větší mísu
  • Síto
  • Formu na koláč
  • Pečící papír

Nejprve si vezměte kefír a nalijte jej do mísy, poté k němu přidejte sůl, cukr, džem, rozklepněte vejce a smíchejte dohromady. Dále přisypejte mouku, kterou nejprve prosejete přes síto, jedlou sodu, oříšky a vypracujte těsto. Formu na pečení si vyložte pečícím papírem a vložte do ní těsto, troubu předehřejte na 180 stupňů. Nechejte péct okolo 30 až 40 minut. Po vytáhnutí nechejte vychladnout a můžete okamžitě podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]