Nejkřupavější sýrové tyčinky na oslavu i k televizi, nepřiberete ani deka

Možná chystáte domácí večírek a přemýšlíte o křupavém občerstvení ze své domácí kuchyně, možná toužíte jen po něčem dobrém k televizi. Sýrové preclíky jsou k tomu jako stvořené.

Křupavé sýrové tyčinky z tvarohového těsta jsou všestranná dobrota, která se hodí jako občerstvení na večírek, dobrota jen tak k televizi, nebo i jako příloha k polévkám či masu namísto klasického pečiva. Navíc z nich snadnou úpravou uděláte i sladký dezert, stačí vynechat sýr a přidat k těstu trochu cukru. K podávání slané i sladké varianty se hodí různé druhy omáček. Ke slaným různé pomazánky nebo třeba guacamole, ke sladkým můžete použít kondenzované mléko nebo ovocný džem.

Na domácí tvarohové tyčinky budete potřebovat

  • Tvrdý tvaroh – 250 g
  • tvrdý sýr – 100 g
  • hladká mouka – 200 g
  • máslo – 60 g
  • vajíčko – 1 ks
  • provensálské bylinky – 1 lžička

Příprava je dokonale snadná

Do hluboké misky rozdrobte tvrdý tvaroh na co nejjemnější kousíčky. Vyklepněte k němu jedno vajíčko a přidejte jednu čajovou lžičku směsi sušených provensálských bylinek (pokud je nemáte rádi, můžete použít i jakékoliv jiné koření). V mikrovlnné troubě nebo na kamnech ve vodní lázni rozpusťte máslo. Pokud by bylo moc horké, nechte ho trochu zchladnout. Pak máslo nalijte do mísy s tvarohem a ostatními ingrediencemi.

Na jemném struhadle nastrouhejte sýr, který máte rádi. Můžete použít aromatický cheddar, anebo třeba obyčejný eidam, goudu nebo tilsit. Pokud toužíte po pikantnější příchuti, zvolte leerdammer nebo jiný podobný sýr s oky, anebo je můžete libovolně nakombinovat. Vše záleží jen na vaší fantazii a hlavně chuti.

Na sýru (ne)záleží

Nastrouhaný sýr vsypte do mísy s ostatními surovinami a začněte je lžící míchat dohromady. Jakmile začne těsto držet pohromadě, můžete vyměnit lžíci za své ruce a pokračovat v hnětení ručně, bude to totiž mnohem efektivnější. Jakmile získáte soudržné a jakžtakž nelepivé těsto, zformujte z něho kouli, zabalte ho do přilnavé potravinářské fólie a vložte ho na půl hodiny do lednice odpočinout.

Po půl hodině vyndejte vychlazené těsto z lednice, rozbalte ho na pracovní plochu a vyválejte z něj pár milimetrů silnou obdélníkovou placku. Rádlem nebo kráječem na pizzu ji rozkrájejte na slabší proužky (s rovnoměrnou šířkou si nemusíte lámat hlavu, preclíky vypadají pěkně, i když nejsou na každém konci na milimetr stejné).

Tyčinky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Pečte je přibližně 25 minut, dokud se krásně nenafouknou na povrchu nezezlátnou. Přesná doba pečení však závisí na specifických vlastnostech vaší trouby, a proto je raději hlídejte, aby se nepřipálily, anebo naopak nezůstaly syrové. Hotové tyčinky vyskládejte na talíř či podnos a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]