Domácí masová huspenina

Domácí huspenina je nejen chutná, ale i zdravá. Její přípravu zvládnete s tímto receptem hravě za několik málo minut. A ten výsledek! Z toho budete naprosto unesení. Tato masová pochoutka se hodí k servírování nejen na svátky, ale třeba i na Silvestra.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu masové huspeniny?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 a ½ kilogramu vepřových kolen
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 a ½ litru vody
  • 1 lžíci soli
  • 1 cibuli
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře

Jak postupovat při přípravě domácí huspeniny?

Nejprve si omyjte pečlivě vepřová kolena a vložte je do velkého hrnce. Pak k nim přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř, celou oloupanou cibuli, osolte, přelijte vodou a vařte maso cca tři hodiny v kuse. Během varu pravidelně odstraňujte naběračkou pěnu z povrchu tekutiny.

Mezitím si připravte čistou PET lahev (velkou) a odřízněte opatrně její hrdlo. V další fázi si oloupejte a prolisujte do misky česnek a smíchejte ho s mletým černým pepřem.

Tvoření domácí masové huspeniny a fáze tuhnutí

Až se vepřová kolena uvaří, vyjměte je z tekutiny a oberte kosti od masa. To pak vložte k česneku a pepři a dobře promíchejte.

Nyní ochucené maso navrstvěte do odříznuté PET lahve a vše zalijte připraveným vývarem. Poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu, a nakonec je potřeba dát huspeninu ztuhnout ještě do lednice. Povrch nádoby překryjte předtím potravinovou fólií.

Servírování domácí masové huspeniny

Až huspenina dostatečně ztuhne po několika hodinách, vyklopte ji z PET lahve a nakrájejte na tenčí plátky.

Podávejte například s rozpečeným chlebem, rohlíkem, bagetkou, plnotučnou hořčicí a čerstvým křenem. Perfektní budou k této masové dobrotě i kyselé okurky a nakládané cibulky. Pokud nemáte rádi příliš česneku, můžete jej v receptu omezit na minimum. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]