Domácí pomazánky, které se skvěle hodí k čerstvému chlebu

Domácí pomazánky vás nadchnou svou chutí, ale také svou rozmanitostí, nebo jednoduchostí. K čerstvému pečivu rozhodně není nic lepšího. Podívejte se s námi na několik receptů, které vás zaručeně ohromí. Tím jsme si jisti.

Guacamole

Rádi experimentujete a zkoušíte něco nového? Pokud ano, je guacamole skvělou volbou. V době dostupnosti avokáda není příprava nijak složitá. A stačí vám jenom:

  • 3 avokáda
  • 1 chilli paprička
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 hrst koriandru
  • 2 stroužky česneku

Vše je velmi jednoduché, protože dané ingredience nakrájíte na menší části a potom je vhodíte do mixéru. Ten zapnete a tvoříte jemnou pastu. Tu následně můžete ještě dochutit solí, pepřem a v případě potřeby zjemníte olivovým olejem. A je hotovo.

Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka je známou klasikou, která se na čerstvý chléb hodí více, než cokoliv jiného. Co je základem této domácí pomazánky a jak na ni?

  • 6 vajec
  • 2 lžíce taveného sýru
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce nasekané cibule
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a pepř

Postup není nijak složitý. Základem je uvařit si vejce, takzvaně natvrdo. Potom je oloupejte, nakrájejte a v míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuťte solí a pepřem, nechte chvíli odležet a skvělá domácí pomazánka z vajec je hotová.

Bylinkové máslo

Nepatří sice přímo mezi domácí pomazánky, ale na čerstvé pečivo se také hodí. I proto, že postup není nijak složitý. Stačí vám:

  • 150 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst bylinek
  • Sůl a pepř

Jako první nechte povolit máslo, aby se s ním dále lépe pracovalo. Potom k němu přidejte najemno nasekané bylinky a další ingredience. Vytvořte válec, ten zabalte do potravinové folie a nechte v lednici vychladit. Bylinkové máslo je tímto hotové.

Lilková pomazánka

A opět něco netradičního. Lilková pomazánka, která se hodí jak k pečivu, tak třeba i jako zajímavý dip, třeba k nachos. Potřebovat budete:

  • 3 lilky
  • 40 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 20 ml vody
  • 1 lžičku oregana
  • Sůl a pepř

Jako první vezměte lilek, nakrájejte ho na plátky, posolte ho a nechte ho „vypotit“. Vodu otřete, díky čemuž odstraníte i typickou hořkost. Potom lilek na suché pánvi lehce opečte. Následně ho nakrájejte na kousky, vhoďte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a za chvíli je tento originální druh domácí pomazánky hotový.

Drůbeží paštika

Další zajímavý tip, který s čerstvým pečivem nikdy nesmí chybět. Až zjistíte, jak je domácí paštika lahodná, tak se kupované vyhnete obloukem. Aby se vám povedla, mějte při ruce:

  • 500 g drůbežích jater
  • 250 g másla
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce červeného vína
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky sušených bylinek
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku pepře
  • 2 lžíce oleje

Jako první nakrájejte cibuli a očistěte játra. Obojí následně restujte na pánvi na oleji. Až bude cibule hnědá a játra budou tepelně opracovaná, máte základ domácí paštiky hotový. Potom nechte vystydnout a následně přesuňte do mixéru. Do něho dejte i ostatní ingredience a pusťte ho. Následně by měla vzniknout požadovaná konzistence, která bude mít dokonalou chuť.

Tvaroh s česnekem

Domácí pomazánky mohou být i klasické. Tvaroh s česnekem to potvrzuje. A s čerstvým chlebem chutná opravdu velmi dobře. Potřebovat budete:

  • 250 g tvarohu
  • 50 g bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • Sůl dle chuti

Vytvořit tvaroh s česnekem, nebo chcete-li tvarohovou pomazánku, je velmi snadné. K tvarohu přidejte jogurt, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a trochu soli. Vše důkladně promíchejte a můžete podávat. Samozřejmě nejlépe s čerstvým chlebem.

Tuňáková pomazánka

Na závěr něco pro milovníky ryb. Tuňáková pomazánka. Tuto rybu však lze nahradit i jiným druhem a připravit si standardní rybičkovou pomazánku. Na naší verzi bude potřeba:

  • 400 g konzervovaného tuňáka
  • 100 g měkkého sýra
  • 1 lžíce jogurtu
  • Pepř podle chuti

A postup přípravy? Velmi snadný, jelikož o vše se postará kuchyňský mixér. Do něho dejte všechny ingredience a zapněte. Za pár minut bude tuňáková pomazánka hotová a vy můžete začít s jejím mazáním na čerstvé pečivo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]