Domácí ruská zmrzlina: Připravte si doma oblíbenou pochoutku z dětství

Ruská zmrzlina byla v dřívějších dobách nesmrtelná klasika a jako jeden z mála odkazů sovětských dob vydržela až do dnes. Není se vůbec čemu divit. I dnes je pravá ruská zmrzlina tím nejlahodnějším mraženým dezertem, který lze na pultech obchodů nalézt.

Pamětníci ale i nad tou nejpovedenější soudobou variantou oblíbené pochoutky nešťastně s nostalgií vzpomínají na časy minulé, kdy tato zmrzlina chutnala tak nějak lépe. Výrobky v chladicích pultech obchodů nejspíš nezměníme. Pokud si ale chceme připomenout tu dávno ztracenou nenapodobitelnou chuť ruské zmrzliny, nemusíme vynalézat stroj času. Můžeme si ji totiž velmi snadno vyrobit i doma!

Recept na ruskou zmrzlinu:

  • 200 g kondenzovaného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání s obsahem tuku 33 %
  • obdélníkové dortové oplatky

Návod na přípravu je snadný!

Půl hodiny před zahájením výroby vložte mísu a šlehací metličky, které chceme použít při výrobě zmrzliny, do mrazáku vychladit.

Namrazené vybavení vytáhneme a do mísy nalijeme šlehačku, kterou nejvyšší rychlostí vyšleháme do tuhé pěny. Do šlehačky pomalu přilévejte kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání na nejnižší rychlost zhruba další 1 minutu, aby se mléko důkladně promíchalo s ušlehanou smetanou.

Do obdélníkové dortové formy vložte oplatku, na ni nalijte smetanovou směs a svrchu zakryjte druhou oplatkou.

Takto připravenou budoucí zmrzlinu vložte do mrazáku nejméně na 4 hodiny, lépe však přes noc. Přesná doba, která bude potřeba na ztuhnutí domácí ruské zmrzliny závisí na parametrech a plnosti vašeho mrazáku.

Po ztuhnutí už pak stačí jen zmrzlinu ostrým nožem rozdělit na malé porce a postupně během horkých letních dnů „umlsávat“ a užívat si tu dokonale autentickou a nezředěnou smetanovou chuť.

Až jednou tuhle domácí dobrotu ochutnáte, už nikdy nebudete chtít kupovat ruskou zmrzlinu ze supermarketu. Ta totiž nikdy nebude tak neskutečně krémová.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]