Domácí salám podle československého receptu z roku 1982

Maso stačí potřít kořením, zabalit do alobalu a vložit do trouby. Je to perfektní alternativa na komerční salám. Navíc budete přesně vědět, jaké suroviny do salámu dáváte a nemusíte se tak bát o to, co jíte. Salámy, které se prodávají v obchodech, obsahují hodně chemických složek a nezdravých tuků.

Hlavní přísadou je vepřová krkovice

Kromě vepřového masa, v tomto případě vepřové krkovice, budete potřebovat:

  • 1 hlavičku česneku
  • 1 lžíci koření na vepřové maso
  • 1 lžíci papriky
  • Mletý černý pepř
  • 1 lžíci křenu
  • 2 lžíce oleje

Připravte si na ochucení také tři lžíce hořčice a trochu soli. Vezměte do ruky kousek masa a posypte ho z obou stran solí, černým pepřem, paprikou a kořením na maso. Přidejte také pět stroužků česneku, křen, hořčici a olej. Maso velmi dobře a všude potřete kořením.

Poté jej vložte do dvou plastových sáčků a dejte do chladničky na 2-4 hodiny. Maso poté dejte na fólii, zabalte do dvou vrstev, vložte do pekáčku a vložte na 1,5 hodiny do trouby, kterou si předehřejte na 170 stupňů.

Odstraňte fólii, odkryjte maso a pečte dalších dvacet minu. Po ochlazení maso nakrájejte a podávejte. Chuť masa můžete vylepšit ještě dalšími kořením nebo zkuste v tomto případě experimentovat. Vyzkoušet můžete také jiné druhy masa.

Salám si můžete udělat také z vepřového bůčku a hovězího

Jako u všech receptů i tady existuje spoustu obměn. Salám si můžete vytvořit podle vlastní chuti. Rozhodující v tomto případě je vhodná směs, ze které budete salám dělat. Vepřový bůček by měl být hodně prorostlý, u hovězího předního je důležité vyřezat větší blány, aby v salámu vůbec nebyly.

Dále si připravte koření, můžete použít hodně kmínu, mletého pepře nebo mletého koriandru. Nakonec přidejte také česnek, ale s ním velmi opatrně – přidávejte ho postupně, a zároveň směs míchejte. V domácím salámů by neměl být cítit, na rozdíl od klobás.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]