Připravte si skvělý domácí sýr s bylinkami a paprikou. Mnohem lepší než nějaký kupovaný a 10x levnější!

Tento skvělý sýr je velmi jednoduchý na přípravu a jeho chuť je naprosto dokonalá. Opravdu ho vyzkoušejte a už žádný nebudete kupovat.

Domácí věci jsou většinou mnohem lepší, než ty kupované. Ať už jde například o různé uzeniny, klobásy a další. A to stejné se dá říct i o tomto sýru. Kromě toho, že má naprosto úžasnou chuť, je na něm dobré i to, že dobře drží tvar a vůbec se nedrolí. Což je u sýra opravdu žádoucí. A výroba tohoto sýra navíc není vůbec složitá.

Co budete potřebovat

  • 1 l mléka
  • 3 vejce
  • 30 g kopru
  • 350 g zakysané smetany
  • 1 paprika
  • 1,5 lžičky soli

Připravte si ho doma

Nejprve si rozklepněte vejce. Na tento sýr totiž budete potřebovat jak žloutky, tak bílky. Smíchejte s vejci zakysanou smetanu. Obsah tuku v zakysané smetaně by měl být v rozmezí 15 – 30 %. Ponorným mixérem si vyšlehejte zakysanou smetanu s vejci. Měli byste získat hustou a hladkou hmotu bez bublin a pěny. Nejlepší ale bude, když budete pracovat jen se střední rychlostí mixéru.

Mléko si přiveďte k varu a odstavte ho z ohně. Přidejte k němu sůl a promíchejte. Do horkého mléka si nalijte zakysanou smetanu a promíchejte. Objeví se malé sraženiny, ale nebojte se, tak to má být. Položte hrnec na sporák a za stálého míchání vařte tuto sýrovou hmotu přibližně 10 minut. Sýrové sraženiny se tímto zvětší.

A je skoro hotovo

Počkejte, než se sýrová hmota ochladí na přibližně 75 stupňů. Pokud necháte chladnout déle, ukáže se sýr jako docela hutný. Do této hmoty vhoďte na kostičky nakrájenou papriku a nasekaný kopr. Vše důkladně promíchejte. Paprika tak získá požadovanou měkkost a nerozvaří se. Síto si zakryjte dvěma vrstvami gázy a sceďte syrovátku.

Gázu zabalte a dejte sýru kulatý tvar. Uvažte pevný uzel, aby veškerá tekutina vytekla. Vložte sýrovou kouli do hluboké mísy a vložte do chladničky. Nechte minimálně 3 hodiny chladit a potom už můžete podávat. Když se vám v misce vytvoří trochu tekutiny, ihned ji vylijte. Ke krájení je nejlepší používat nějaký opravdu ostrý nůž. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*