Domácí taveňák má 3 výhody: Chutná lépe, neobsahuje chemii a ještě uleví peněžence

výroba domácího sýru

Tavený sýr bezesporu patří mezi velmi oblíbené suroviny, které si lidé rádi mažou na nějaké pečivo. Díky tomuto rychlému receptu si sýr můžete vyrobit i v pohodlí vaší kuchyně.

Spousta lidí rádo používá sýry pro namazání na pečivo či jako přísadu do receptů. Někteří však přestali tyto sýry používat, protože jsou někdy příliš drahé. Tito lidé pak raději zvolí jinou variantu svého oblíbeného jídla. Přitom s pomocí tohoto velice snadného receptu si můžete tavený sýr vyrobit doma a nezabere vám to ani moc času.

Co budete potřebovat

  • 1 litr mléka
  • 3 polévkové lžíce bílého octa
  • 20 g slaného másla

Dejte vařit mléko

Základem každého sýra je mléko. Do tohoto receptu je nejlepší použít mléko plnotučné, jelikož výsledný sýr pak bude jemnější a nadýchanější. Vezměte si tedy nějaký menší kastrůlek a nalijte do něj mléko. Mléko přiveďte k varu a jakmile se bude vařit, tak k němu přidejte ocet a promíchejte. Následně tuto směs vařte tak dlouho, dokud se vám nesrazí.

Důkladně mléko přefiltrujte

Jakmile se vám mléko srazí, tak je potřeba jej přes nějaké sítko přefiltrovat. Prolijte tedy celou směs právě přes nějaké sítko. Zbylé kousky sraženého mléka následně vysypejte do utěrky. Nad nějakou miskou sraženou směs v utěrce vymačkejte, abyste se zbavili všech přebytečných tekutin. Poté sraženou hmotu dejte do mixéru či nějaké nádoby, ve které ji budete mixovat.

domácí sýr

Sýr dejte do sklenice

Ke směsi v mixéru či misce přidejte máslo a poté vše důkladně našlehejte. Výsledný našlehaný sýr poté přemístěte do sklenice či jiné uzavírací nádoby, kterou budete moci skladovat v lednici. Jakmile budete mít veškerý sýr ve sklenici, tak sklenici uzavřete a dejte do ledničky. Vždy, když pak budete mít chuť na něco dobrého se sýrem, můžete spolehlivě použít ten, který jste si vyrobili sami doma.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*