Čerstvý domácí sýr překvapí jednoduchou a rychlou přípravou

Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento recept, zaručeně to nebude naposledy. K výrobě čerstvého sýra totiž potřebujete pouze tři ingredience a trochu času. Nadchne vás svou jemnou chutí a množstvím kombinací.

V dnešní době máme neomezený přístup ke značnému množství druhů sýrů a koupíme je na každém rohu. Proč si ale nedopřát čerstvý sýr bez jakýchkoliv chemických látek? Výroba je tak snadná a stačí jen pár surovin. Získá si vás jemná chuť a fantazii se v tomto případě meze nekladou. Dá se zkombinovat s různými druhy koření a bylinek a ideální je podávat tento chutný sýr k snídani nebo svačině na kousku čerstvého pečiva.

Ingredience pro přípravu čerstvého domácího sýra

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli

Dále budeme potřebovat

  • Hrnec
  • Jemné sítko nebo sítko a gázu
  • Větší mísu

Postup

Nalijte mléko do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Do misky nalijte zakysanou smetanu s vejci a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká konzistence. Za neustálého míchání přilévejte opatrně po částech do horkého mléka.

Směs vařte po dobu 5-7 minut na středním ohni, dokud se nezačne oddělovat hmota od syrovátky.

Nyní si připravte jemné síto. Pokud takové síto v kuchyni postrádáte, nemusíte hned běžet do obchodu. Stačí použít kousek gázy, kterou nejlépe ve dvou vrstvách přiložíte dovnitř síta. Když máte přichystáno, můžete začít přelévat směs přes síto, pod které jste umístili větší misku. Do té postupně z hmoty odkapává syrovátka.

Směs zakryjte pomocí konců gázy a položte na ni malý talířek, který ještě zatížíte čímkoliv, co máte po ruce. Tímto procesem zajistíte dokonalý tvar sýra a rychlejší odstředění syrovátky.

Můžete také použít naši osvědčenou konstrukci, kterou vidíte na obrázku. Na dno plechovky udělejte několik menších otvorů a dovnitř vložte směs budoucího síra svázanou v gáze. Položte na tuto směs plastový kryt a jako zátěž, kterou umístíte nahoru, dobře poslouží například litrová láhev naplněná vodou.

Sýr nechejte vychladnout při pokojové teplotě.

Z tohoto množství surovin získáte 365-390 g čerstvě připraveného a chutného sýra. Pro jeho jedinečnou chuť nemá srovnání s kupovanými sýry. Sýr není kyselý a nechutná ani nevoní po vejcích.

Nejen, že je příprava velmi jednoduchá, jako bonus vám z výroby sýra zůstane syrovátka. Ta obsahuje vysoké množství lehce stravitelných bílkovin a spoustu vitamínů a minerálních látek. Je používána například ke snížení cholesterolu, detoxikaci organismu, jako podpůrný prostředek na hubnutí nebo při posilování a tvarování svalů. Je vhodná i pro použití při výrobě lahodných palačinek. Domácí lahodný sýr již máte hotový, už jen stačí si ho vychutnat přesně tak, jak na něj máte chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]