Beru 1 sklenici kefíru a brambory: Křehké pita chleby, dokonce ani trouba není potřeba

Pita chleby jsou lahodné pečivo z arménské kuchyně, které může být skvělým doplňkem hlavních chodů. Zde je jedinečný recept na jejich přípravu.

Pokud si chcete připravit neškodné, ale chutné pečivo, vyplatí se sáhnout po receptech z arménské kuchyně. Tamní gastro-průmysl je totiž opravdu velmi rozmanitý, tudíž v něm nechybí ani způsoby přípravy lahodných dietních placek zvaných pita chleby. Hodí se ke každému hlavnímu jídlu, ovšem chutnají skvěle i samotné. Níže jsme proto pro vás připravili jednoduchý recept, jak si tuto dobrotu připravit – je to snadné a nevyjde vás to ani na mnoho peněz.

Křehké pita chleby, které nevyžadují k přípravě troubu

Výroba těchto pita chlebů nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani spoustu neznámých a drahých ingrediencí – s přípravou si proto poradí každý začínající kuchař či kuchařka v kuchyni. Pokud i vy již dlouho přemýšlíte nad nějakým novým receptem na dietní, avšak lahodné pečivo, rozhodně neváhejte vyzkoušet tuto jednoduchou recepturu. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 mililitrů kefíru
  • 1 čajová lžička soli
  • Půl čajové lžičky jedlé sody
  • 150 gramů sýru
  • 300 gramů mouky
  • 350 gramů brambor

Postup pro přípravu lahodných bramborových placek:

  • Nejprve smíchejte jedlou sodu s kefírem a všechny produkty promíchejte dohromady. Jakmile jedlá soda začne reagovat, ihned nasypte do kefíru půl lžičky soli, abyste získali správný výsledek.
  • Po částech poté začněte přidávat ke kefíru mouku a hněťte stěrkou a pak rukama pružné nelepivé těsto. Výsledné těsto následně přikryjte potravinovou fólií, nechte je chvíli odpočívat a přitom si uvařte brambory doměkka.

  • Po uvaření brambory zchlaďte a důkladně oloupejte. Poté nakrájejte sýr a brambory na malé kousky, produkty společně rozmělněte a nakonec osolte.
  • Nyní se vraťte zpátky k těsto. To ještě jednou ručně prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů, přičemž každý z nich rozválejte na kulatý plát o průměru 12 centimetrů.

  • Pro každý plát z těsta nyní vytvořte kuličku z bramborové směsi a položte ji do středu. Následně ji těstem celou zabalte a na vrchu pořádně utěsněte.
  • Nyní pomyslnou kouli rozválejte opatrně rukama na 1-2 centimetry silné plátky

  • Pita chleby nyní začněte smažit z obou stran na kapce rostlinného oleje na středním plamenu, a to nejlépe dozlatova. Chcete-li mít pečivo ještě chutnější, rozpusťte máslo a tortilly po usmažení potřete tukem. Poté můžete rovnou podávat.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Hotové pita chleby můžete použít buď jako samostatný pokrm, například do práce na svačinu, nebo je kombinovat s obědem či večeří. Hodí se naprosto ke každému maso či jiným hlavním chodům – záleží pouze na vás, s čím je budete chtít vyzkoušet. Díky tomuto receptu z arménské kuchyně si pochutná naprosto celá vaše rodina, protože takovou dobrotu se vší pravděpodobností ještě nejedla.