Sýrové tyčinky všichni milují a v obchodech je o ně veliký zájem. Možná jste ale netušili, jak snadné je upéct si je sami doma. Po těch kupovaných už nikdy ani nesáhnete.
Na rozdíl od těch z obchodu, domácí sýrové tyčinky mají ještě všestrannější použití. Budou báječné jako pohoštění na nejrůznější oslavy a party, ale hodí se i jako svačina na cesty či prostě ke snídani. Složitostí se nemusíte obávat. Příprava nezabere víc než pár minut a suroviny jsou zapotřebí jen ty úplně základní, které stojí pár korun a máte je vždy doma.
Na domácí sýrové tyčinky budete potřebovat:
- Kefír nebo podmáslí – 250 ml
- vajíčko – 2 ks
- hladká mouka – 450 g
- jedlá soda – 1 lžička
- sůl – 1 lžička
- sýr – 100 g
- jarní cibulka
- kopr nebo jiné bylinky dle chuti
Postupujte následujícím způsobem
Všechny ingredience asi půl hodiny předem vyndejte z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Díky tomu se lépe propojí do těsta a tyčinky budou mít lepší konzistenci. I když lze přísady použít i studené, doporučujeme tento krok nevynechat.
Do mísy nalijte kefír a přidejte k němu sůl a jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Vyklepněte do směsi dvě vajíčka a všechny přísady metličkou vyšlehejte dohladka. Sýr nastrouhejte nahrubo, zelenou cibulku a další bylinky nasekejte najemno a přidejte je do směsi.
Nakonec prosejte hladkou mouku přes jemné sítko, abyste ji zbavili hrudek, v několika krocích ji vmíchejte do kompozice a vypracujte nelepivé, vláčné a pružné těsto. Vyválejte z něho tenkou placku o síle kolem 4 milimetrů a kráječem na pizzu ji rozkrájejte na proužky široké okolo 1 centimetru. V případě potřeby je rozdělte ještě na poloviny.
Na kamnech rozehřejte pánev s rostlinným olejem a na mírném ohni tyčinky smažte z obou stran dozlatova. Pokud byste si přáli zdravější verzi, namísto smažení vyskládejte proužky těsta na plech pokrytý pečicím papírem, postříkejte je olejem a upečte je dozlatova v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C. V tomto případě je můžete ještě posypat trochou sýra nebo sezamových semínek.