Jednoduchý recept na chutnou domácí tlačenku, připravenou z kvalitních a poctivých surovin. Jinou již chtít nebudete
Domácí potraviny jsou nejlepším způsobem, jak si dopřát skutečně kvalitní a poctivá jídla. Dnes si proto přinášíme tento jednoduchý recept na chutnou domácí tlačenku, kterou si zamilujete a již nikdy nebudete potřebovat takové potraviny kupovat. Recept je inspirován tradičním postupem při přípravě tlačenek, který používaly ještě naše babičky.
Ingredience potřebné na přípravu:
- čerstvé vepřové maso – 2 kg
- česnek – minimálně 8-10 stroužků
- majoránka – 2 polévkové lžíce
- voda – 400 ml
- želatina – 2 čajové lžičky
- sůl – podle potřeby
- černý mletý pepř – podle potřeby
Postup přípravy:
Čerstvé maso si namelte pomocí domácího mlíku na jemné kousky. Přidejte sůl, pepř, majoránku a želatinový přípravek. Vše pořádně promíchejte a poté přidejte také vodu a protlačený česnek. Opět pořádně promíchejte a nechte zhruba 2 hodiny v chladu odležet.
Mezitím si připravte čisté sterilizované sklenice. Ty musí být pořádně umyté a dosucha vytřené. Když bude maso dostatečně odležené, naplňte jednotlivé sklenice směsí a pořádně stlačte tak, aby ve směsi nebyl žádný vzduch. Poté pořádně zašroubujte víčko.
Jednotlivé sklenice poté naukládejte do většího hrnce vyloženého utěrkou nebo starým ručníkem a zalijte vroucí vodou tak, aby byly sklenice ponořené zhruba ze tří čtvrtin. Položte na sporák a vařte další hodinu a půl. Sklenice nakonec vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychládnout.
Tuto domácí tlačenku poté můžete podávat s cibulí a chlebem, nebo použít na obložené mísy pro návštěvu. Připravit si ji ale můžete kdykoliv a v jakémkoliv množství. Tak dobrou chuť!