Řezníkův recept na domácí klobásku: Hotová je do 3 hodin a díky jeho postupu poprvé v životě ochutnáte její pravou chuť

Dokonalé domácí uzeniny chutnají lépe než z obchodu a přitom máte přehled o tom, které suroviny k jejich přípravě použijete. Nejsou ani náročné na přípravu, za pouhé tři hodiny budete mít hotovo.

Příprava domácích klobás je jednodušší, než si možná myslíte. Stačí vám k tomu maso, nějaké koření, trocha času a mlýnek s klobásovým nástavcem. Ve skutečnosti je jejich výroba docela zábavná a jakmile je jednou ochutnáte, uzeniny z obchodu už nikdy si nikdy nekoupíte. Tyto jsou mnohem chutnější a navíc si je můžete přizpůsobit vlastní chuti a fantazii.

Na výrobu domácích klobás budete potřebovat

  1. Hovězí maso – 500 g
  2. vepřový špek nebo bůček – 500 g
  3. vepřové maso – 1500 g
  4. dusitanová sůl 0,5 až 0,6 % – 45 g
  5. mletý černý pepř – 1 lžička
  6. nové koření – 0,5 lžičky
  7. kardamom – 0,5 lžičky
  8. sušený česnek – 1 lžička
  9. cukr – 1 lžička
  10. sušené mléko – 30 g
  11. voda s ledem – 250 ml
  12. přírodní vepřové střívko (33 až 36 mm) – 4 metry

Umelte maso a smíchejte ho s kořením

Veškeré připravené maso nahrubo semelte mlýnkem na maso. Sádlo a bůček je vhodné před semletím nejprve trochu zmrazit, aby se nerozpadly úplně na kaši. Pokud toužíte po dokonale promísené směsi v klobáse a chcete zabránit shlukům tučných částí v jednom místě, můžete nakonec semlít masovou směs celou ještě jednou.

V samostatné míse smíchejte veškeré mleté koření se sušeným mlékem a dusitanovou solí. Ta je nezbytná k dostatečné konzervaci masa a v koncentracích, v nichž se prodává, je naprosto bezpečná. Nemusíte se jí proto nijak obávat.

Směs koření vsypte do rozemletého masa a vše zalijte ledovou vodou s kostkami ledu. Rukama vše důkladně hněťte po dobu kolem 10 minut, aby se suroviny propojily a získaly lepivou strukturu. Během hnětení je vhodné použít gumové rukavice, které, stejně jako ledová voda, zabrání nadměrnému zahřívání masa v průběhu jeho zpracovávání. Masovou směs pak uzavřete do nějaké nádoby, kterou uložte přes noc do lednice, aby se maso s kořením náležitě rozležely.

Naplňte směs do střívek, vyuďte je a nechte vyschnout

Druhý den můžete maso naplnit do vepřových střívek, k čemuž je vhodné použít speciální nástavec na mlýnek na maso. Ten po instalaci vytřete rostlinným olejem, nasaďte na něj střívko, které předtím důkladně propláchněte, a naplňte jej masem. Každých zhruba 30 až 40 centimetrů plnění nakrátko přerušte a střívko zakruťte, abyste od sebe oddělili jednotlivé klobásy.

Hotové klobásy nakonec buďto zavěste do udírny, anebo je vložte do trouby na olejem potřený rošt a nechte je 2,5 až 3 hodiny péct při teplotě kolem 80 °C. Asi hodinu po začátku pečení vložte do trouby pod klobásy nádobu s vodou, která zabrání popraskání střívka v průběhu pečení. Hotové klobásy ponořte na 5 minut do ledové vody. Pak je otřete dosucha a zavěste je na době větrané místo do vzduchu, kde je nechte schnout dalších 20 až 30 hodin.