Lahodná domácí klobáska hotová raz dva: 87letý hospodský vyzradil legendární recept předávaný z generace na generaci

domácí klobása

Většinu lidí v dnešní době odradí od nákupu uzenin právě jejich cena. Pokud je to i váš případ, můžete si doma zkusit udělat vlastní domácí klobásky, které nejsou vůbec složité.

Domácí klobásy už v dnešní době umí udělat jen málo kdo. Většina lidí si totiž zvykla na to, že pokud si chtějí nějakou potravinu koupit, jednoduše si pro ni zajedou do obchodu, nebo se zastaví u místního farmáře, který dělá produkty domácí. Pokud byste se ale rádi naučili dělat třeba domácí klobásy a obáváte se toho, že je to složité, zkuste si je udělat podle tohoto jednoduchého receptu.

Suroviny, které budete potřebovat

Na výrobu domácích klobásek budete potřebovat následující suroviny:

  • 500 g hovězí maso
  • 1,5 vepřové střevo
  • 1,5 kg vepřové maso
  • 250 ml voda
  • 500 g vepřová prsa
  • 500 g vepřová prsa
  • 1 / 2 čajové lžičky nového koření
  • 45 g dusitanová sůl
  • 1 čajová lžička sušený česnek
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře

Postup přípravy

Kdo si tento recept nevyzkouší, a přitom neumí udělat domácí klobásy, pravděpodobně se to ani nikdy nenaučí, jelikož tento recept je opravdu jednoduchý. Ten, kdo se do tohoto receptu pustí, může začít tím, že si všechno maso nakrájí na destičce na malé kousky. Jakmile bude maso nakrájeno, můžete jej dát do mixéru a rozmixovat jej.

maso s kořením v misce

Druhou variantou je, že dáte maso do mlýnku a všechno jej namelete. Volba je však na vás a můžete si vybrat pro vás jednodušší metodu. Až budete mít maso namleté, tak jej dejte do misky a jednoduše jej okořeňte. Přidejte k masu mletý černý pepř, sušený česnek, nové koření a vše důkladně promíchejte, aby se maso hezky a dobře dochutilo.

naplněná střívka

Zpracujte maso a dejte jej do ledničky

Až budete mít maso v misce dochucené, prohněťte jej tak, aby mělo lepkavou konzistenci. Po dohnětení maso přikryjte potravinářskou fólií a uložte jej do lednice alespoň na 12 hodin.

Nejlepší domácí klobása ze 3 druhů masa nahradí všechny kupované uzeniny

Po uplynutí 12 hodin si omyjte vepřové střevo v teplé vodě a následně jej položte na nástavec na klobásku. Postupně naplňte střívka mletým masem a každou klobásku na jejím konci dobře uvažte.

pečení klobás na roštu

Dejte klobásy péct

Každou klobásu ještě několikrát opatrně propíchněte párátkem, aby se z nich dostal přebytečný vzduch. Troubu si předehřejte na 80 °C a poté do ní dejte klobásy péct asi na 60 minut. Klobásy dělejte na roštu a po půl hodině pečení dejte do plechu pod ně vodu. Po dopečení dejte klobásy do nádoby se studenou vodou na 5 minut a poté z nich setřete vlhkost. Nakonec klobásy zavěste na provázek a nechte je tak 24 hodin.

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*