Domácí vepřová konzerva

Troufáte si na zavařeniny z ovoce nebo zeleninové čalamády, které jsou pak základem rychlých letních obědů nebo večeří? Úplně stejně snadno si můžete připravit také masové konzervy, které na rozdíl od kupovaných nejsou plné sádla, odřezků, dochucovadel nebo konzervantů.

Domácí vepřová konzerva neboli vepřovka se hodí jako základ do omáček, k těstovinám, ale také s chlebem při cestování s dětmi autem po zemích českých i do zahraničí. Navíc příprava těchto konzerv je snadná!

Ingredience

Co budete na přípravu domácích vepřových konzerv kromě zavařovacích sklenic potřebovat? Výhodou je, že takřka nic, vystačíte si totiž se třemi přísadami. Které to jsou? Připravte si:

  • vepřové maso – 1 kg
  • sůl – 1 lžíce
  • mletý černý pepř – dle chuti

Příprava

Vybrané vepřové maso dle vlastních preferencí (kýta, krkovice, bůček nebo mix) dobře omyjte pod tekoucí studenou vodou. Položte na prkénko a osušte pomocí papírové utěrky. Nakrájejte na menší kostky a v nádobě smíchejte spolu se lžící soli. Můžete opepřit nebo okořenit oblíbeným kořením, hodí se kmín, ale přidat lze i prolisovaný česnek, který nezanechá česnekovou chuť, jen příjemně maso dochutí. Dejte na 20 minut odležet.

Připravte si zavařovací sklenice, které důkladně vymyjte a sterilizujte pomocí vařící vody z rychlovarné konvice, aby se na povrchu skla nevyskytovaly nečistoty nebo mikroorganismy. Stejně tak můžete sklenice vymýt směsí vody s jedlou sodou nebo použít alkohol (40 % a více) na vyčištění stěn. Zavařené maso tak vydrží mnohem déle a konzervy se nezkazí.

Masovou směs promíchejte a osolené maso s kořením vložte do čistých sklenic asi 1 cm pod okraj. Sklenice zlehka zavíčkujte.

Hrnec se širokým dnem vyložte čistým kusem látky nebo utěrkou a naskládejte sklenice. Zalijte studenou vodou do ¾ výšky sklenic, můžete je zatížit paličkou.

Dejte na sporák a přiveďte k varu, poté vařte na mírném plamenu asi 5 hodin, dolévejte vodu. Pro tyto účely používejte horkou. Po dovaření dotáhněte víčka na pevno a nechte zchladnout. Oproti marmeládám nebo zavařeninám neotáčejte dnem vzhůru, vyvařené sádlo vytvoří pod víčkem konzervační zátku. Po úplném vychladnutí přemístěte do sklepa, kde vydrží až 4 roky. S tím ale nepočítejte, sníte je ještě dříve než vůbec na nějaký výlet nebo dovolenou vyjedete!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]