Dort na pánvi je velký hit. Jak pro svou chuť, tak i jednoduchost

Že se musí vždy jenom péct v troubě? Ukážeme vám, že tomu tak být nutně nemusí. Společně se podíváme na dort na pánvi, který je unikátní právě svým originálním postupem přípravy. Není totiž nutné zapínat troubu, a takzvaný nepečený není také.

Co bude třeba?

Aby se dort na pánvi povedl, musíte na ní nalít správnou směs. A ta aby vznikla, vyžaduje správné ingredience. O jaké se jedná a bez čeho se neobejdete? Podívejte se s námi a nachystejte si:

  • 1 vejce
  • 1 špetku soli
  • 50 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 60 ml oleje
  • 150 g mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 banán
  • 10 g másla

Příprava už jednodušší být nemůže

Máte po ruce vše, co potřebujete a bez čeho se neobejdete? Pokud ano, pusťte se do práce. Nejprve vejce, ke kterému přidáte sůl a oba cukry. Vše začnete důkladně šlehat v pevnější hmotu. Tu následně naředíte do požadované konzistence kombinací mléka a také oleje. Ten opět důkladně zamíchejte v jednu homogenní směs.

Směs je znovu řídká, a tak do ní budete postupně, za stálého míchání přidávat mouku. Ideálně prosátou. A to do doby, dokud nevznikne hladká, lehce nažloutlá směs, která by měla být pokud možno bez hrudek. Ty jsou nežádoucí a podepsaly by se negativně na samotné chuti, i na vzhledu vašeho unikátního koláče.

Upečte na pánvi

Těsto je hotové a tak můžete začít s přípravou. Troubu nezapínejte, ale vezměte si pánev a rozehřejte na ní máslo. Následně do pánve nalijte své hotové těsto a nechte ho, aby se dostalo až do krajů. Dále do něho nakrájejte banány a pomalu pečte na mírném plameni.

Jakmile začne být povrch vašeho koláče méně lepkavý a začne tvořit jednotnou konzistenci, přichází čas na to, že dort otočíte. A pečete z druhé strany ještě asi 5 – 10 minut. Dle potřeby. V tu chvíli je tato pochoutka z pánve hotová. Můžete ji dát na talíř, pocukrovat nebo polít sirupem, nakrájet a hlavně ochutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]