Dort Napoleon vás překvapí chutí, i tím jak je jednoduchý

Znáte dort Napoleon? Možná jste o něm slyšeli, ale ještě jste ho nepekli. Pokud je to tak, přišel pravý čas ho vyzkoušet. S tímto receptem to musí zvládnout opravdu každý. Přesvědčíte se, že i taková vyhlášená pochoutka jako je dort Napoleon může být na přípravu velmi jednoduchá. Nevěříte?

Co budete potřebovat?

Dort Napoleon se vlastně skládá ze dvou částí. První částí je těsto a druhou krém. A tyto vrstvy se následně střídají. A co budete potřebovat na vrstvu těsta?

  • 1200 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 400 g másla

Ano, jenom tři ingredience a na základ v podobě těsta máte vše po ruce. A nyní už jenom krém, na který je potřeba o jednu složku více. Konkrétně tedy:

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce mouky

Připravte si těsto

Jelikož na něho potřebujete jenom tři ingredience, je postup přípravy těsta velmi jednoduchý. Stačí nechat povolit máslo a to poté smíchat s moukou a mlékem. Mělo by vzniknout pružné máslové těsto, které by se vám nemělo lepit na ruce.

Těsto se následně rozdělí na 10 – 14 stejných kousků, které doporučíme odvážit tak, aby měly opravdu stejnou hmotnost. Následně se z každého kusu těsta vyválí tenká placka, o průměru zhruba 30 centimetrů.

Těsto upečte

Vyválené těsto následně pečte v troubě. A to každou placku zvlášť. Pokud máte horkovzdušnou troubu a více plechů, ušetříte si mnoho času a práce. Trouba by měla být rozehřátá na teplotu 200 stupňů Celsia a doba pečení každé placky je asi 5 – 7 minut.

Nachystejte si krém

Ani tady nehledejte jakékoliv složitosti. Jako první smíchejte žloutky s cukrem a potom k nim postupně přidávejte mléko. Vše pomalu zahřívejte až k bodu varu. Dále přidejte mouku a nechte provařit do té doby, než získáte hustou krémovou konzistenci. V tu chvíli je krém na váš dort Napoleon hotový.

Můžeme vrstvit

Těsto máte, krém máte a tak se můžete pustit do tvorby dortu. To už je velmi jednoduché, jelikož stačí, když vezmete vrstvu těsta, na tu namažete trochu krému, na něj dáte těsto, znovu krém a takto stále dokola. Až do chvíle, kdy použijete poslední placku z těsta, na ni namažete zbytek krému a tímto je váš dort Napoleon hotový. Následně ho dejte na chvíli do lednice a potom už můžete ochutnat tuto jednoduchou, ale báječnou lahůdku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]