Dort s čokoládou a smetanou? Ideální kombinace, o kterou se poperete

Čokoláda je suroviny, která je milována snad celým světem. Voňavý a lahodný čokoládový dort vás nenechá na pochybách, že se jedná o skvostné dílo plné chuti. Nečekejte na to, až na vás něco zbyde – dort bude ihned pryč!

Na přípravu si dejte více času, ale stojí to za to

Na přípravu těsta si připravte:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 160 g mouky
  • 30 g kakaa
  • 50 ml oleje
  • 50 ml mléka pokojové teploty
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Na krém budete potřebovat:

  • 500 ml 33 % šlehačky
  • 500 g mascarpone
  • 120 – 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Dále si připravte:

  • 80 g čokolády
  • 120 g šlehačky na polevu

Na dort budete potřebovat také sirup z:

  • 2 -3 lžic meruňkového džemu
  • 20 – 30 ml vody

A předtím, než budete dort podávat, ho můžete ozdobit:

  • 150 ml šlehačky
  • Moučkovým cukrem
  • Kokosovými hoblinami

Připravte si bílky, které oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte do pěny, přidávejte cukru a šlehejte, dokud hmota nebude tuhá. Žloutky nalijte jeden po druhém a mixujte. Mouku přidávejte po částech do misky a jemně míchejte. Kakao si připravte do samostatné misky, nalijte k němu olej, vyšlehejte do hladka a přidejte mléko.

Do misky dejte 2 – 3 lžíce těsta, promíchejte metličkou a celé vložte do mísy s těstem. Těsto dejte do formy o průměru 20 cm, kterou si vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 stupňů a pečte asi 30 minut. Zkontrolujte kvalitu upečení pomocí špejle nebo párátka.

Korpus nechte vychladnout a připravte si krém

Smetanu si vyšlehejte s cukrem, přidejte vanilkový extrakt nebo cukr a promíchejte. Přidejte mascarpone a míchejte, dokud nezískáte pevnou hmotu. Jestli se vám nedaří a krém máte tekutý, zkuste přidat 10 g želatiny.

Vychlazený korpus nakrájejte na čtyři stejné části.

Sirup si připravte jednoduše smícháním vody s džemem, směs vložte do hrnce a uvařte. Potom můžete korpus natírat.

Jednu část polijte sirupem, naneste trochu krému a druhou části přikryjte. To samé udělejte i s ostatními částmi dortu. Dejte dort do chladničky alespoň na 2 hodiny.

Poté vyjměte z formy a nalijte navrch čokoládovou polevu. Dejte zpátky do lednice a nechte vychladnout. Smetanu si vyšlehejte s cukrem, směsí natřete strany dortu a posypte ho kokosovými vločkami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]