Proslulý dort z luxusních hotelů minulého režimu s názvem Ptačí mléko je snadný, levný a rychlý

Lahodná lehká pěna mezi pláty nadýchaného těsta a politá lahodnou mléčnou čokoládou. Takový je dort s „Ptačím mlékem“, který zmizí ze stolu dřív, než se nadějete.

Je to, jako byste dali marshmallow mezi dva piškoty a zalili je čokoládou a pak jej zvětšili do podoby dortu. Přesně takový je dort s ptačím mlékem, což je východoevropský ekvivalent oblíbených pěnových bonbonů. Použití ve formě dortu je sice neočekávané, ale o to chutnější. Ostatně, tento dezert má tradici starou už bezmála padesát let. Dnes si jej můžete upéct i vy doma.

Na domácí dort s ptačím mlékem budete potřebovat

Na těsto

  • Mouka – 1 lžíce
  • vejce – 4 ks
  • cukr – 1 lžíce
  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • máslo na vymazání plechu

Na polevu

  • Hořká 60% čokoláda – 150 až 200 g
  • máslo – 50 g

Na krém

  • Máslo – 300 g
  • bramborový škrob – 1 lžíce
  • vanilkový cukr – 3 lžičky
  • cukr – 2 lžíce
  • želatina – 40 g
  • vajíčko – 10 ks
  • mléko – 1 lžíce

Nejprve těsto

Vyšlehejte čtyři vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do jemné bělavé pěny. Prosejte ke směsi hladkou mouku a promíchejte do hladké konzistence. Obdélníkovou dortovou formu bohatě vytřete máslem a dno pokryjte pečicím papírem. Vlijte do něj těsto, urovnejte ho stěrkou do roviny a pečte na 180 °C asi 10 minut. Po dopečení jej nechte zchladnout a vodorovně ho překrojte na 2 poloviny.

Nyní připravte krém

Vyklepněte deset vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bramborový škrob rozmíchejte v jedné lžíci vody. Žloutky smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, zalijte je mlékem, přidejte rozpuštěný škrob a šlehačem vyšlehejte dohladka. Misku položte nad parní lázeň a míchejte, dokud hmota nezhoustne. Pak nechte zchladnout a zašlehejte změklé máslo.

Želatinu smíchejte se 150 ml vody a nechte ji 20 minut nabobtnat. Pak ji zahřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a míchejte, dokud se nerozpustí. Bílky vyšlehejte s jedním hrnkem cukru do pevného bílého sněhu. Za stálého míchání přilévejte do bílkové hmoty rozpuštěnou želatinu a nakonec vmíchejte žloutkovou směs.

Sestavte dort a polijte ho čokoládou

Na tác položte jeden plát těsta a rozprostřete na něj připravený krém do rovnoměrné vrstvy. Na tu položte druhý plát těsta a dejte dort ztuhnout nejméně na 4 hodiny do lednice. Nakonec rozpusťte čokoládu s máslem a smíchejte je do hladké směsi.

Vychladlý koláč vyjměte z formy a polijte čokoládou jeho povrch i boky, popřípadě jej dozdobte ozdobnými čokoládovými cákanci. Vraťte dezert zpátky do lednice, aby čokoláda ztuhla. Pak už jen nakrájejte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]