Dort se sušenkovým korpusem s banánovou náplní snadno připravíte bez pečení

Dort se sušenkovým korpusem a banánovou náplní je lahodný dezert, který se skvěle hodí k šálku dobré kávy. Je to ideální rychlý zákusek po nedělním obědě, který vás nijak zvlášť nezdrží. Je rychle hotový, není na něj potřeba nijak zvlášť moc surovin a přitom je velmi lahodný a slaďoučký. Plný banánů je navíc také zdravou pochoutkou a strouhaná čokoláda mu dodá šmrnc. Pojďte ho vyzkoušet také, slibujeme, že vám bude chutnat.

Na sušenkový banánový koláč budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 7 lžic cukru (nebo méně, podle chuti)
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • 150 g másla nebo margarínu
  • 0,5 kg Bebe sušenek
  • 5 – 6 banánů
  • strouhaná čokoláda na ozdobu

Postup přípravy:

Nejprve si vytvoříme banánový krém na náplň dezertu.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se sladké krystalky nerozpustí. Pak postupně přisypeme čtyři lžíce hladké mouky a několik polévkových lžic mléka. Metličkou či elektrickým šlehačem důkladně rozmíchejte, aby se vám v těstě nenadělaly z mouky hrudky.

Do kastrůlku nalijte zbylé množství mléka a do něj přidejte připravenou žloutkovou směs. Postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte kousek másla a ještě míchejte, dokud se nerozpustí. Pak odstavte ze sporáku.

Všechny banány si nakrájejte na kolečka.

Připravte si pečicí plech, větší talíř nebo podnos, misku s banány a misku se žloutkovým krémem. Na dno pekáčku či zvolené nádoby si vyskládejte souvislou vrstvu sušenek jako základní korpus budoucího dortíku. Sušenky potřete tenčí vrstvou krému a rovnoměrně ji rozetřete po celém jejich povrchu. Na krémovou vrstvu vyskládejte kolečka banánů a na ně opět vyskládejte vrstvu sušenek. Na tu opět navrstvěte krém, na který naskládáte banány a tak pokračujte, dokud nevypotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvu by měl tvořit žloutkový krém.

Když máte dort pohromadě, vložte jej na 24 hodin do ledničky. Sušenky se nasáknou vlhkostí z vanilkového krému a chutě jednotlivých složek se krásně rozleží.

Před podáváním na jemném struhadle nastrouhejte čokoládu a zasypejte s ní celý povrch dortu. Pak jej nakrájejte na stejně velké dílky a můžete si jej užít s šálkem teplé kávy nebo lépe, s horkou čokoládou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]