Drobenkové babiččiny řezy s džemem, mákem nebo tvarohem

Když se řekne koláč, každému se vybaví dozajista něco jiného. Jeden si pod tímto pojmem představuje ovocné dezerty, druhý zase náplně makové a tvarohové v kynutém těstě. My vám nyní přinášíme recept skutečně skvostný. Koláč s džemem zvládnou i začátečníci. Je to učiněná dobrota!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu koláče?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto ingredience:

  • 180 gramů změklého másla
  • 1 vejce
  • 130 gramů moučkového cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 310 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 350 gramů ovocného džemu dle obliby

Jak postupovat při přípravě koláče?

V míse si smíchejte změklé máslo spolu se špetkou soli do pěny. Pak přidejte vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, prosátou hladkou mouku a vypracujte homogenní vláčné těsto.

Z něj vytvarujte bochánek, který umístěte do plechu vyslaného pečícím papírem. Zde jej poválejte na placku o rozměrech cca 30 x 35 cm. Tloušťka by měla být asi 5 mm. Nyní plát po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na 10 až 12 minut při teplotě 200 °C.

Dokončování koláče a jeho servírování

Až se korpus upeče, odřízněte jeho okraje a přepulte nožem. Tak vám vzniknou dva pravidelné obdélníky.

Odříznuté okraje rozdrobte a odložte prozatím stranou.

Spodní plát pak pomažte ovocným džemem dle preferencí, poté přiklopte tím druhým a také na vrch navrstvěte džem.

Na ten nakonec nasypte rozdrobené těsto a podávejte například s espressem, kakaem, nebo oblíbeným ovocným čajem. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud jste milovníci makových náplní, můžete nahradit džem například mletým mákem smíchaným s povidly. Lahodný bude dezert například i s náplní tvarohovou či šlehačkovou. Oříšky pak můžete nahradit klidně čokoládovou polevou, nebo i strouhaným kokosem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]