Dva recepty na nepečené dezerty (čokoládový a ovocný)

Dezerty si celá řada lidí nedokáže po obědě odepřít. Mnozí lidé se však nechtějí zaměstnávat zdlouhavým pečením a sází raději na nepečené verze. A právě takovými se nyní můžete inspirovat. Připravíte pro sebe a své blízké čokoládovou neb ovocnou dobrotu?

Recept 1: Želatinový zákusek s čokoládou

K přípravě tohoto dezertu budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 mililitrů mléka
  • 100 gramů hnědého cukru
  • 1 špetku soli
  • 90 gramů tmavé čokolády (může být i mléčná)
  • 30 gramů kakaového prášku
  • 8 až 10 gramů želatiny (agar-agar)
  • 2 lžíce vody

Jak připravit želatinový zákusek s čokoládou?

Do rendlíku se silnějším dnem nalijte asi 400 mililitrů mléka a vsypte do něj sůl i hnědý cukr. Poté tekutinu zahřívejte na středním plamenu a průběžně míchejte.

Také ve zbylém mléku rozpusťte kakaový prášek a směs vlijte do hrnce. Postupně přidávejte i nasekanou čokoládu a ve vodě rozpuštěný agar-agar. Vše vařte do té doby, než získáte homogenní čokoládový krém tužší konzistence.

Nakonec jej odstavte ze sporáku a vlijte do vhodné formy, kde bude tuhnout.

Až hmota vychladne, dejte ji ještě na pár hodin do lednice. Podávejte třeba s kopečkem šlehačky a čerstvým ovocem. Dobrou chuť.

Recept 2: Mražený ovocný dezert s bílým jogurtem

K tomuto osvěžujícímu zákusku budete potřebovat následující suroviny:

  • 300 gramů hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 3 až 4 kapky vanilkové esence (nebo 1 balení vanilkového cukru)
  • 30 gramů čerstvých jahod
  • 50 až 70 gramů čerstvých fíků
  • 10 gramů mandlových vloček nebo těch kokosových

Jak připravit mražený ovocný dezert?

V míse si promíchejte bílý řecký jogurt spolu s medem, vanilkovou esencí a jemně namletými mandlovými vločkami. Možné je použít i kokos.

Hmotu naneste do plastové misky, vložte do ní omyté kousky jahod a fíků a dejte dezert do mrazáku tuhnout na alespoň tři hodiny.

Poté podávejte jako skvělou zmrzlinu třeba s kopečkem vyšlehané smetany. Přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]