Jahodový koláč jistě patří mezi oblíbené druhy dezertů. S pomocí tohoto receptu jej vytvoříte tak lahodný, že na něj budou všichni velmi dlouho vzpomínat.
Spousta lidí občas tápe v tom, jaký dezert upéct, aby své blízké překvapil. Nakonec se pak tito lidé rozhodnou pro osvědčenou klasiku nebo koupí nějaký koláč v cukrárně. Přitom s pomocí pár ingrediencí a trochy času se dá vymyslet naprosto skvělý jahodový koláč. Díky tomuto receptu vám zabere jen chvíli a všichni si na něm určitě pochutnají.
Co budete potřebovat
- 190 g mouky
- 140 g cukru
- 2 špetky soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 70 g másla
- 270 g zakysané smetany
- 400 g jahod
- 1 vejce
Nejdříve připravte těsto
Vezměte si dostatečně velikou misku, do které dejte 170 gramů mouky, špetku soli, prášek do pečiva a 20 gramů cukru. Do této směsi přidejte ještě studené máslo a pomocí rukou vše promíchejte. Postupně by vám měla vznikat jakási krémová strouhanka. Následně přidejte 70 ml zakysané smetany, vše důkladně promíchejte a poté dejte do lednice na 30 minut uležet.
Nachystejte si náplň
Mezitím, co máte těsto v lednici, si můžete připravit náplň. V misce smíchejte zbytek cukru, mouky, špetku soli a zbytek zakysané smetany. Vejce si rozklepněte do menší misky a pomocí vidličky jej rozkvrdlejte. Poté vejce přidejte k ostatním ingrediencím a vše společně velmi důkladně promíchejte, ať se všechny chutě spojí.
Nakonec připravte jahody
Jahody si nakrájejte na čtvrtky. Vezměte si zapékací místu a nalijte do něj studené těsto, které jste měli v ledničce a vytvarujte kraje koláče asi 4 cm vysoké. Koláč následně vyskládejte jahodami a nakonec vše zalijte směsí se zakysanou smetanou. Rozehřejte i troubu na 190 °C a koláč do ní dejte péct přibližně na 50 minut. Na posledních 15 minut koláč přikryjte alobalem, aby se vám okraje nespálily.
Napište komentář