Královský strouhaný koláč „Bájný vinohradský Šemík“, po kterém se během chvilky slehne zem. Žádné drahé ingredience, žádná náročná příprava – budete nadšeni!

Asi každý zná z dětství to, že o víkendech babičky pekly samé sladké dobroty. A dost možná jste tento strouhaný koláč již jedli. Udělejte si ho nyní i vy.

Hodně z vás už možná o nějakém strouhaném koláči slyšelo, ale tento je rozdílný především v tom, že je opravdu svěží a v žádném případě není suchý. Pokud si nevíte rady, co o víkendu nebo na návštěvu upéct, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Uvidíte, že kamkoli ho donesete, tam bude mít obrovský úspěch.

Co budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 250 g másla
  • 450 g mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • dle chuti džem
  • 2 lžičky škrobu
  • 150 g ořechů

Nic na tom není

Vytáhněte si máslo z lednice a nechte ho změknout. Poté ho dejte do misky a k němu přisypte 120 g cukru, vanilkový cukr podle chuti a promíchejte. Po částech k tomu ještě přidejte žloutky a opravdu pořádně zamíchejte. Mouku si prosejte, smíchejte s práškem do pečiva a po částech přidávejte do hmoty. Z té pak utvořte těsto, dejte ho do sáčku a ten dejte aspoň na 30 minut do lednice.

Vyšlehejte si bílky

Po půl hodině si těsto rozdělte na dvě části. Připravte si formu o průměru 24 centimetrů, vložte do ní pečící papír a na něj rozprostřete první část těsta.

Podle chuti těsto namažte džemem a nebo posypte ořechy. Nyní si vyšlehejte bílky se špetkou soli do husté pěny, bude to trvat přibližně 3 minuty. Přidejte k tomu cukr a šlehejte další 3 minuty, než bude pěna úplně tuhá.

A máte skoro hotovo

Vmíchejte do bílkové pěny škrob a šlehejte ještě aspoň 2 minuty. Na ořechy začněte lžící pokládat vyšlehané bílky a na ty si nastrouhejte druhou část těsta. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte přibližně 40 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a poté ho posypte moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]