Francouzské buchtičky s nadýchaným vanilkovým krémem

Dětství nám připomínají nejen vzpomínky na dobrodružství, ale také chutě a vůně. Jsou jídla, která nás do dětství vždy spolehlivě vrátí, a jistě mezi ně patří i buchtičky s krémem. Pokud máte oblíbené jakékoliv jídlo, na světě se určitě najde jeho obdoba, kdy recepty z jiného kraje obsahují například odlišnou surovinu nebo jiný postup. Dnes vám nabídneme recept z kouzelné Francie, který připomíná právě buchtičky s krémem.

Ingredience pro přípravu těsta

Na přípravu kynutého těsta na buchtičky budete potřebovat následující suroviny:

  • Hladká mouka – 600 g
  • Vejce – 1 ks
  • Máslo – 50 g
  • Sušené droždí – 7 g
  • Moučkový cukr – 100 g
  • Plnotučné mléko – 250 ml
  • Vejce – 1 ks
  • Sůl

Suroviny pro přípravu krému

Na přípravu krému do buchtiček budete potřebovat následující suroviny:

  • Moučkový cukr – 120 g
  • Plnotučné mléko – 300 ml
  • Škrob – 30 g
  • Žloutky – 2 ks
  • Citronová šťáva – 1 polévková lžíce
  • Citronová kůra
  • Máslo – 50 g
  • Vanilkový cukr – 1 balíček

Dále budete potřebovat:

  • Žloutky – 2 ks – na potření buchtiček
  • Moučkový cukr – na posypání hotových buchtiček

Postup přípravy

Nejprve si připravte těsto, a to tak, že do mléka o pokojové teplotě rozdrobte droždí, přidejte cukr, vejce, změklé máslo a sůl a po částech vmíchejte také hladkou mouku. Vymíchejte hladké těsto a nechejte ho v teple kynout po dobu 90 minut.

Krém připravíte tak, že v mléce smícháte žloutky, škrob, cukr a citronovou kůru. Směs přiveďte na mírném plameni k varu, poté ji odstavte, nechejte vychladnout a pak přidejte vanilkový cukr, změklé máslo a citronovou šťávu. Krém důkladně promíchejte.

Těsto rozdělte na cca 20 kousků, vyválejte je do tvaru obdélníku a poblíž kratší strany položte na těsto porci krému pomocí lžíce. Přes krém přehněte část těsta a prsty jej přitlačte, aby drželo.

Do nenaplněné části těsta udělejte nožem několik zářezů a pak touto částí překryjte část s krémem. Vznikne vám jakási rolka s žebrovaným vzorem na povrchu.

Plech na pečení vyložte pečicím papírem, uložte na něj buchtičky a nechejte je ještě půl hodiny kynout. Troubu si předehřejte na 180 °C, buchtičky potřete rozšlehanými žloutky a pečte po dobu 15 minut.

Když jsou buchtičky upečené, překryjte je utěrkou, nechejte je vychladnout a poté je posypejte prosátým moučkovým cukrem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]