Francouzský třešňový koláč si zamilujete pro chuť i jednoduchost

Ovocný koláč je ideálním dezertem v letních měsících. Šikovní zahrádkáři tak mohou během pečení zužitkovat i právě natrhanou úrodu. Výborné jsou koláče s borůvkami, švestkami, jablky, rybízem, nebo také třešněmi, které pro svou sladkokyselou chuť dodávají dezertům nezaměnitelnou a famózní chuť. Navíc jsou třešně i zdravé, jelikož obsahují především vitamín A, betakaroten, vitamín C, E a B. Bohaté je tohle ovoce i na minerální látky, jako je hořčík, železo, vápník, nebo draslík. Pojďte se s námi připravit tento francouzský třešňový koláč se želatinou, který vás svou chutí přímo dostane.

Jaké ingredience potřebujete k přípravě třešňového koláče?

Před pečením si připravte tyto suroviny:

  • 600 gramů dobře zralých třešní
  • 30 gramů změklého, nebo rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 250 mililitrů nejlépe plnotučného mléka

Dál budete potřebovat i 100 gramů polohrubé mouky, 100 gramů krystalového cukru, balíček vanilkového cukru, špetku soli.

Jak postupovat při přípravě těsta na třešňový koláč

Nejdříve si vypeckujte třešně a důkladně je omyjte studenou vodou. Pak se pusťte do přípravy těsta. Vejce si nejdříve ušlehejte s vanilkovým a krystalovým cukrem, následně přidejte změklé, nebo rozpuštěné máslo, mléko, prosejte do mísy i polohrubou mouku, vsypte špetku soli a důkladně všechny ingredience promíchejte. Vznikne vám tak hladké těsto.

Vrstvení do formy a pečení třešňového koláče

Vypeckované třešně vložte do máslem vymazané a moukou vysypané kulaté formy na pečení. Pokryjte ovocem celé dno. Pak přelijte třešně připraveným vanilkovým těstem. Koláč dejte péct na zhruba 40 až 45 minut do trouby nastavené na 180 stupňů Celsia. Povrch po této době krásně zezlátne. Hotový třešňový koláč vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Servírování koláče

K tomuto francouzskému třešňovému koláči se perfektně hodí například čerstvě vyšlehaná šlehačka, zakysaná smetana, nebo vanilková zmrzlina. Pokud nemáte zrovna po ruce třešně, můžete je v receptu nahradit třeba i borůvkami, višněmi, jablky, či švestkami. Kdo má rád čokoládu, může přelít povrch koláče i čokoládovou polevou. Ta perfektně doplní především variantu s višněmi. Koláč si zamilujete pro jeho vláčnou a jemnou chuť. Kombinace sladkokyselých třešní a vanilkového těsta je zkrátka dokonalá. Přejeme dobrou chuť!

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]