Italský drobenkový medovník s krémem

K přípravě tohoto skvělého dezertu, kterým je italský dort, budete potřebovat jen několik jednoduchých surovin, které byste ve své kuchyni měli snadno najít. Příprava nezabere mnoho času, takže můžete pohostit nečekanou návštěvu nebo vyrobit vlastnoruční sladký dárek pro své příbuzné. Uvidíte, že všichni budou spokojeni.

S těstem je potřeba si trochu pohrát

Na přípravu dortu si připravte:

  • 200 g mouky
  • Lžičku prášku do pečiva
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru a nastrouhanou citronovou kůru
  • med dle chuti, pokud máte rádi (není nutnost)

Na naplnění dortu budete potřebovat:

  • 400 g 20 % smetany
  • 2 vaječné bílky
  • 80 g cukru.

Přípravu zahájíte tím, že si vymícháte žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Poté přidejte rozpuštěné máslo, ale nejdříve ho nechte vychladnout.

Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, prosetou mouku a prášek do pečiva. Promíchejte vidličkou a poté těsto hněťte rukama. Musí se dosáhnout hladké, homogenní, měkké a nelepivé směsi. Rozdělte těsto na dvě části: 1/3 a 2/3. Zakryjte obě části potravinovou fólií a nechte asi 30 minut v ledničce.

Připravte si náplň a dort poskládejte

Bílek vyšlehejte mixérem, dokud nezpění. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs tuhá. Poté přilejte smetanu a prosátou mouku.

Stále mixujte až do hladké konzistence. Poté vyložte plech papírem na pečení a povrch vymažte máslem a poprašte moukou.

Větší kousek těsta nastrouhejte a přidejte ho přímo na plech, dobře ho stlačte.

Náplň dejte na těsto, menší kousek poté také nastrouhejte a rozložte na náplň.

Dort pečte asi 35 minut na 180 stupňů, troubu si předehřejte.

Poté jej nechte úplně vychladnout. Při podávání můžete posypat moučkovým cukrem.

Tímto dezertem rozhodně potěšíte každého milovníka sladkých dortíků. Vyzkoušet můžete také náplň s ovocem nebo ho ozdobit jiným způsobem. V tomto ohledu se fantazii meze nekladou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]