Italský jablečný koláč

Stačí vám tři jablka a pár základních ingrediencí. Přesně takto snadno si doma vyrobíte lahodný jablečný koláč, který bude ozdobou každé oslavy nebo rodinného setkání. Tento koláč je rychlý, voňavý a lahodný. Jeho povrch je pokryt křupavou kůrkou a hotový ho budete mít za pár minut. Doporučujeme si ho připravit. Nebudete litovat!

Stačí pár základních ingrediencí

Na přípravu dokonale vláčného koláče si nachystejte:

  • 2-3 vaječné žloutky
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • 125 ml mléka
  • 1/3 čajové lžičky soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 180 g mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2-3 jablka

Žloutky s cukrem si vyšlehejte do nadýchané pěny. Potom přidejte 25 g rozpuštěného a vychlazeného másla, mléko, sůl, vanilkový cukr a mouku spolu s práškem do pečiva. Mixujte do hladka a snažte se zachovat hebkou a nadýchanou strukturu těsta.

Připravte si kulatou pečící formu a vyložte si pečícím papírem, případně ji vymažte máslem a vysypte moukou, aby se těsto při pečení nepřichytilo a koláč šel snadno vyklopit.

Jablka dodají chuť a vláčnost

Těsto zatím odložte bokem a pusťte se do přípravy jablek. Oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím lépe se v troubě zkaramelizují a vytvoří křupavou krustu. Jablka poté rozprostřete na těsto v pečicí formě.

Můžete vytvořit nějaký hezký vzor, anebo je prostě naskládat, jak vám přijdou pod ruku, pokud zrovna spěcháte. Tak jako tak, na chuti to nic nezmění. Na závěr polijte jablka 25 gramy rozpuštěného másla a formu dejte do vyhřáté trouby.

Koláč pečte na 180 stupňů asi 30–35 minut.

Po vyjmutí z trouby jej můžete ještě lehce poprášit moučkovým cukrem a nechat trochu vychladnout. Nyní máte hotovo a můžete servírovat.

Díky jablkům je koláč velmi vláčný a nadýchaný. Je možné jej servírovat s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky, ale skvěle chutná i jen tak.

Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]